Україна та світ | Фінансовий дайджест | Квітень 2024

 

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ

Протягом квітня – серпня 2024 року поетапно набирають чинності норми закону №3603-IX. Він вносить поправки до Податкового кодексу, які стосуються онлайн-комунікації з платниками податків та уточнюють окремі положення податкового законодавства. ДПС опублікувала роз'яснення, як саме ці та інші норми діятимуть у реальному житті. Розбираймося у ключових змінах та в їх практичному застосуванні.

 

АНАЛІЗ ЗАКОНОПРОЄКТІВ

Верховна Рада планує розглянути у першому читанні законопроєкт, який посилює відповідальність у сфері використання публічних коштів посадовими особами. Законопроєкт пропонує штрафи за несвоєчасне оприлюднення або оприлюднення недостовірної інформації про використання публічних коштів посадовими особами, а також надає Державній аудиторській службі право збирати персональні дані для притягнення до відповідальності порушників.

 

ФІНАНСИ

У ІV кварталі 2023 року значно зросли обсяги послуг страховиків життя та кредитування фінансовими компаніями. Обсяги активів інших фінустанов та основних фінансових послуг упродовж кварталу зменшилися, водночас фінансові компанії залишилися прибутковими. Про це йдеться в щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.

Незалежна асоціація банків України оновила щотижневий моніторинг змін у фінансовому секторі. Про все найважливіше, що трапилося в житті фінансового сектору, читайте в документі.

Рівень інфляції в Україні знижується п’ятнадцятий місяць поспіль. Міжнародні резерви України вчергове оновили історичний рекорд. Регулятор стимулює кредитування підприємств АПК. Триває вдосконалення операційного дизайну монетарної політики. Національний інститут стратегічних досліджень опублікував Огляд інструментів підтримки фінансової стійкості в умовах воєнного стану.

 

ІНФЛЯЦІЯ

У березні 2024 р. рівень річної інфляції знизився до 3,2% проти 4,3% в лютому. Прогнози НБУ вчергове не справдились: на початку 2024 р. НБУ очікував, що за підсумками І кварталу інфляція прискориться до 5%. Що відбувається з інфляцією, як монетарна політика на це впливає і чого від НБУ очікувати надалі.

 

БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА

Що відбулося з бюджетом у березні? Чи виконаний план доходів за основними податками? Як вплинула відсутність підтримки США на бюджетну стабільність? Які ризики будуть актуальними протягом цього бюджетного року? Про ці та інші бюджетні питання читайте у Бюджетному барометрі за березень 2024 року.

 

ПОДАТКИ

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності для малого бізнесу в Україні запрацювала влітку 1998 року. Наразі її вважають чи не найбільшим благом у податковій системі. Чи дійсно спрощена система оподаткування – головне джерело податкових зловживань та що рухає її противниками? Розповідає економіст CASE Україна Володимир Дубровський.

Найбільш вірогідним сценарієм того, як уряд буде виходити з бюджетної кризи, є підвищення податків. Проте чи може це принести додаткові доходи? І де державі брати пів трильйона гривень на війну? Про це говорили з керівницею Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Юлією Маркуц у черговому випуску подкасту Хроніки економіки.

 

БАНКІВСЬКА СПРАВА

Інтерв’ю Голови НБУ Андрія Пишного про дискусії у Вашингтоні щодо підтримки України, доступу до знерухомлених активів росії й посилення санкційного тиску та як зберегти макроекономічну стабільність в умовах війни. Також про досвід НБУ щодо забезпечення безперебійної роботи банківської системи, який готові переймати інші центральні банки.

Обсяг зобов’язань банків у І кварталі в цілому збільшився передусім за рахунок зростання обсягів коштів корпорацій. Водночас вперше з ІІІ кварталу 2021 року банки зазначили про зменшення обсягу фондування від населення. Обсяг оптового фондування другий квартал поспіль зростав, переважно в окремих великих банків. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови фондування.

 

ІНВЕСТИЦІЇ

Війна не знищила інтерес західних інвесторів до України і мова не лише про виробників зброї. Попри багаторічні проблеми і високі безпекові ризики, Україні є що запропонувати прагматичним західним інвесторам. Як наслідок, у 2023 році обсяг прямих іноземних інвестицій перевершив показники навіть деяких довоєнних років. Чи зуміє українська влада скористатися цим шансом?

Фінансові ринки зіткнулися з феноменом, відомим як "нова нормальність". Це умови, які раніше здавалися аномальними та викликали панічні настрої, але тепер стали повсякденністю. Що таке "нова нормальність" інвестиційного ринку і як за цих умов діяти інвестору?

За два роки після початку повномасштабної війни в Україні засновник інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала знову готовий купувати активи. Як Томаш Фіала створив інвесткомпанію з $1 млрд активів і чому він полюбив Ironman? Якими правилами він керується при веденні бізнесу?

 

ІНДЕКС РЕФОРМ

Україна – за крок до початку переговорів про вступ до ЄС. Земельне законодавство доведеться гармонізувати із загальноприйнятими європейськими нормами. Які моделі ринку землі існують у різних країнах ЄС? У якому стані ринок землі в Україні сьогодні? Та які можливості відкриє завершення земельної реформи для держави, аграріїв та землевласників?

У новому випуску подкасту "Що з економікою?" говоримо про реформи фінансового ринку та корпоративного управління, інвестиційну програму ЄС для України і програми підтримки малого та середнього бізнесу. Гість студії - Олексій Соболев, заступник Міністра економіки України.

Україна перебуває в процесі активної відбудови, відновлюючи не тільки об’єкти інфраструктури, а й змінюючи «правила гри» всередині країни. Лише євроінтеграція потребує впровадження понад 28 тисяч законодавчих змін. Хто з народних обранців найчастіше ініціює реформи? У яких фракціях найбільший відсоток депутатів-реформаторів? Чи впливає вік та стать на ініціативність? Яких сфер торкнулися реформи? Відповіді на ці та інші запитання – у дослідженні.

 

ОСОБИСТІ ФІНАНСИ

Ці дев'ять фінансових порад можуть допомогти на різних етапах вашого фінансового життя. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте, чи прагнете оптимізувати свій фінансовий стан, ви завжди можете побудувати міцний фінансовий фундамент і приймати обґрунтовані рішення, які просунуть вас до ваших цілей.

Половина дорослих у низці великих економік світу повідомили, що відчувають стрес через особисті фінанси. Джерелом фінансового стресу найчастіше в ході опитування називали інфляцію, а також брак заощаджень, економічну нестабільність і зростання процентних ставок. Про це свідчать результати дослідження, проведеного SurveyMonkey.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

Бібліотека СумДУ організовує вебінар "Технічна перевірка робіт системами StrikePlagiarism та Unicheck", на якому будуть розглянуті питання: функціональні можливості систем, інтерпретація Звіту подібності, формування протоколу перевірки. Вебінар буде корисним бакалаврам, магістрам, аспірантамДата події: 07 травня 2024 р. Час події: 15-30. 

Інформаційний бібліографічний список «Нові надходження» містить друковані та електронні видання, які поповнили фонд бібліотеки Сумського державного університету у січні-лютому 2024 року, зокрема з економічних наук.


  

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua