Україна та світ | Історія і археологія | Квітень 2024

  

ІСТОРИЧНА ПРАВДА

В часи червоного терору так просто, служака московських окупантів Гітлер зламав життя сім’ї Рублевських. Як Олексія Денисовича Рублевського - так званого контрреволюціонера, якого однопартійці, засліплені ідеологією й одурені пропагандою, звинуватили в «троцькізмі» - , кинули за ґрати та розстріляли. Вся правда про уроженця Поділля, робітника-залізничника, а згодом відповідального працівника Спілки письменників України, про кремлівські злочини та лиходійства луб’янських катів.

"Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми". Дві особистості – Ольга та Павло Стокотельні – великі українці, віддані ідеалам вільної та незалежної України. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162, на двох. Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам, бо 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ.

 

УКРАЇНЦІ В ІСТОРІЇ

У 2024 році відзначається 140-річчя українського жіночого руху. До цієї події приурочено проєкт «Неймовірні — жіночі постаті в історії України», у якому представлено 72 роботи українських художниць та художників, які творять історію нашої держави, але залишаються непомітними та маловідомими для історії України та світу.

У сучасному світі все більше жінок успішно керує чи володіє бізнесом. Ще два століття тому мати власну справу найчастіше могли тільки чоловіки. Проте в українському бізнесі були винятки — наприклад, підприємиця з Херсону та керівниця найбільшої в місті типографії Ольга Ходушина. Про неї в колонці для ELLE розповідає кандидатка історичних наук, дослідниця, нуковий співробітник відділу історичної регіоналістики Інституту історії України НАН України.

 

РЕЛІГІЯ

У Львові вперше видано сучасною українською мовою вибрані твори митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького (1865–1944) під назвою «Дух Христа є духом демократичним». Автори намагалися передати атмосферу і зміст митрополичих послань. Найбільш недооцінений мислитель ХХ століття – Шептицький – шукав відповіді і доносив свої судження про міжцерковне порозуміння, державність і патріотизм, жертовність і милосердя, єдність українського народу, цінність людського життя, віру, розуміння Христа. Всі ці цінності є актуальними і сьогодні.

 

ЕТНОГРАФІЯ. ТРАДИЦІЇ

Козацькі клейноди є символом козацької влади. Майже кожен з козаків мав своєрідну ознаку – річ або предмет, який його ідентифікував. Козацькі клейноди порівнюють з державними символами – гербом, прапором, гімном. Від корогви до булави: які існували козацькі клейноди та як вони виглядали.

Обрядові обливання, аграрні звичаї, традиції першого засіву, виконання весняних пісень, обряди з худобою – 5 весняних традицій давніх українців. Такими обрядами наші предки уславлювали закінчення зими. Тож до вашої уваги ці та інші традиції давніх українців.

 

АРХЕОЛОГІЯ

Як повідомляє Національне управління культурної спадщини КНР, у місті Хуайнань провінції Аньхой на сході Китаю археологами була знайдена найбільша усипальниця особи високого статусу віком понад 2200 років.  Гробниця була зроблена настільки ретельно, що майстерно виготовлені артефакти, серед яких мідний і керамічний посуд, рештки текстилю, бамбукові циновки та лаковані вироби з дерева збереглися і до сьогоднішнього дня.

Два села Івано-Франківщини Маріямпіль і Єзупіль вважають найдавнішими поселеннями на березі Дністра в межах Галичини. Там знайшли докази перебування людей 111-115 тисяч років тому. Це період виникнення неандертальців. Долина річки Дністер завжди була сприятлива для проживання людей. Археологи у різні часи виявляли там артефакти найдавнішої епохи існування людей – палеоліту.

 

МУЗЕЄЗНАВСТВО

Музей Батурина: доказ російського геноциду українців. У колишній резиденції гетьманів Батурині, який 1708 року дотла знищила московська армія, працює Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця». У відреставрованих і повністю відбудованих спорудах працюють різні музейні установи, які відтворюють історію міста та України. Віднайдені на розкопках вцілілі речі знищеного міста еспонують у Музеї археології Батурина. Нещодавно він вперше після повномасштабного вторгнення відкрився з оновленою експозицією.

 

КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА 

Нещодавно у штаб-квартирі Міністерства культури і національної спадщини Польщі відбулася зустріч заступника Державного секретаря Марти Ценковської із заступником Міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасією Бондар. Були обговорені питання культурної спадщини та культурних цінностей. Україна та Польща продовжать співпрацю у галузі культури в 2024 році.

Через російську агресію в Україні постраждали 945 пам’яток культурної спадщини. За період з 24 лютого 2022 року до 25 лютого 2024 року рф зруйнувала або пошкодила 945 об’єктів культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 128, місцевого значення – 742, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини – 75.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

Інформаційний бібліографічний список «Нові надходження» містить друковані та електронні книжкові видання, які поповнили фонд бібліотеки СумДУ у  січні-лютому 2024 року, зокрема з історії.

Бібліотека СумДУ організовує вебінар "Технічна перевірка робіт системами StrikePlagiarism та Unicheck", на якому будуть розглянуті питання: функціональні можливості систем, інтерпретація Звіту подібності, формування протоколу перевірки. Вебінар буде корисним бакалаврам, магістрам, аспірантамДата події: 07 травня 2024 р. Час події: 15-30.

 

  

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua