Дата публікації:
29 лютого 2024
Кількість переглядів:
67
Поділитися:

Український науково-дослідний інститут Гарвардського університету продовжує формувати позитивний імідж України і знайомити широку аудиторію з історією, культурою, літературою та місцем країни в сьогоднішньому світі.

Ми вже презентували проєкт інституту Ukraïnica: The Primary Database of Ukrainian Studies («Україніка: база даних першоджерел україністики»), який запрацював у вересні 2022 року.

В лютому 2024 року на сайті інституту з’явилося повідомлення про створення нового веб-ресурсу Fontes: Open Access Sources for Ukrainian History - бази даних онлайнових джерел відкритого доступу з оригінальними дослідженнями з історії України.

Ціль проєкту – забезпечити цифровий доступ до першотворів в умовах обмеженого фізичного доступу до архівів в умовах пандемії Covid-19 та повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«Назва Fontes відсилає до латинського слова “джерела”, оскільки наш проєкт має на меті об’єднати студентів, дослідників та громадськість із вільно доступними первинними ресурсами для дослідження минулого України від доісторичної епохи до XXI століття», — повідомляють в інституті.

Ресурс надає доступ до різноманітних веб-сайтів з документами у вільному доступі, які сприятимуть проведенню наукових досліджень і до яких може отримати доступ будь-хто, навіть без університетської чи інституційної приналежності.  

Серед представлених баз даних - колекції Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, Національної академії наук України, Українського інституту національної пам’яті, Національної історичної бібліотеки України, зарубіжних інституцій, а також приватних зібрань. Це архівні документи, книги, періодичні видання, світлини, кінострічки тощо.

Для зручної навігації по базі даних є низка тегів: категорія, регіон, епоха, вихідний формат, ключові слова та мова. Передбачена сторінка «Розширений пошук» з додатковими параметрами пошуку. 

Автори веб-ресурсу продовжують пошук додаткових джерел для поповнення колекції та відкриті до співпраці з усіма тими, хто хоче запропонувати нові цифрові ресурси.

P.S. В проєкті представлена колекція першоджерел Державного архіву Сумської області, включаючи архівні документи, газети і метричні книги на найрізноманітнішу історичну тематику, переважно від пізньої імперії до Другої світової війни.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua