Дата публікації:
30 жовтня 2023
Кількість переглядів:
249
Поділитися:

Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

Проте, ментальне здоров’я українців руйнує війна. Вона впливає на наш емоційний стан, призводить до психологічних проблем та вигорання. За даними Національного інституту стратегічних досліджень, зараз 71% українців відчувають стрес, а 40–50% населення України потребуватиме психологічної допомоги у зв’язку з повномасштабною російською агресією.

Питання збереження та підтримки ментального здоров’я українців стає як ніколи актуальним і потребує самоорганізації та підтримки держави.

Наразі в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської реалізується Всеукраїнська програма ментального здоровʼя «ТИ ЯК».

«Ти як?» - саме це запитання стає маркером уваги і турботи про рідних, близьких і, навіть, зовсім незнайомих людей.

Мета програми досить амбіційна для країни, що перебуває в стані масштабної війни, – створити власну, українську модель системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка втілить найкращі світові й вітчизняні практики.

Інтернет-платформа «ТИ ЯК» містить інструменти та активності для самодопомоги та психологічної підтримки тих, хто знаходиться поруч: техніки підтримки від українських зірок,  відеоролики про те, як перемогти стрес та здобути важливі навички у періоди стресу, мультижанровий спецпроєкт «Жити далі», поради психологів в прямому етері. 

На сайті можна знайти контакти гарячих ліній психологічної допомоги, корисні посилання, поради, методики, які допоможуть піклуватися українцям про своє психічне здоров’я.

Ментальне здоров’я – це малопомітний, але водночас важливий двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно існувати, а й ефективно функціонувати у суспільстві, відчувати радість життя. Регулярне піклування про власний стан може наштовхнути на відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти крізь складні часи. 

Потурбуйся про себе! Застосовуй техніки подолання стресу:

  • Створи щоденну рутину: повторювальні дії допомагають заспокоїтися та нормалізувати життя;
  • Добре відпочивай: достатньо лише 20 хвилин сну, щоб наша емоційна система перезавантажилася;
  • Веди улюблену та звичну соціальну активність: спілкуйся з важливими і близькими людьми, підтримуй та допомагай іншим;
  • Будь фізично активними: прогулюйся або займайся спортом, достатньо навіть кількох хвилин активного руху, щоб зняти стрес;
  • Відволікайся і переключайся: якісно відпочивай, займайся улюбленим хобі, наповнюй життя приємними емоціями.

Ще одним корисним елементом підтримки ментального здоров’я є читання.

Дослідження 2009 року Університету Сассекса показало, що читання може зменшити стрес на 68%. І це працює краще та швидше, ніж інші методи релаксації, такі як прослуховування музики або чашка гарячого чаю. 

Тому запрошуємо до бібліотеки СумДУ за книжками на будь-який смак: романтичними історіями в м’якій палітурці, товстими філософськими есе, довідниками по садівництву або кулінарними книгами. 

А ще у нас можна знайти видання, які допоможуть навчитися опановувати стрес, ставати емоційно сильнішим та  знайти сили жити далі.

Чекаємо на тебе!

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua