Україна та світ | Освітній дайджест | 10 жовтня 2023

 

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Олег Шаров: «Роль університетів — повільно, але невпинно і незворотно змінювати суспільство». Завдяки чому українській вищій освіті вдалося вистояти, як відбувалася вступна кампанія на основі мультипредметного тесту замість ЗНО, чому сьогодні питання автономії університетів та роль наглядових рад лише поглиблюються та як після війни університети сприятимуть важливим і стабільним трансформаціям в країні, — розповів Олег Шаров, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

 Що не так (або так) із вищою освітою?  Чи потрібна вона сьогодні взагалі? Пропонуємо вашій увазі результати опитування про переваги та недоліки вищої освіти, її вплив на працевлаштування й роботу, а також, для яких професій наявність вищої освіти, на думку респондентів, сьогодні потрібна.

   

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Українські випускники отримуватимуть гранти на навчання в університетах. У Міністерстві освіти і науки розробило альтернативний існуючому підхід до державного фінансування вищої освіти, що передбачає державне замовлення на основні спеціальності та грантове фінансування інших. Таку інформацію зазначив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

 У парламенті зареєстрований законопроєкт, яким запропоновано скасувати набір вступників для здобуття ступенів бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами освіти. Але заклади вищої освіти сприйняли цю ідею без особливого ентузіазму, бо це вимагає чимало зусиль зі створення нових внутрішніх документів і зміни регламентів. Що буде у разі переходу з заочки на дистанційне навчання?

 

ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 The Future Of eLearning: How AR, VR, And AI Are Changing The Game. The future of eLearning is about immersive, interactive, and personalized learning experiences. Thanks to the latest technologies, like Augmented Reality, Virtual Reality, and Artificial Intelligence, learners can experience things they never could before. Explore how these technologies are changing the game in education.

 The Potential of AI and ChatGPT: Empowering Learning and Communication in the Digital Age. Integrating AI in education holds great potential for transforming teaching and learning experiences. AI-powered tools can reduce the time teachers spend on tasks and provide personalized learning experiences by adapting content and instructional strategies to the differentiated needs of each student. By using the power of AI responsibly, educators can utilize these technologies to create engaging, adaptive, and effective learning environments for students.

 

ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК

 Оцінювання персоналу в аспекті його професійного розвитку в закладах вищої освіти. У статті охарактеризовано існуючі підходи до трактування поняття «оцінювання персоналу», наведено його цілі, функції та принципи. Найбільшу увагу приділено авторському підходу до процесу оцінювання професійних та особистісних рис працівників ЗВО, який складається із шести послідовних етапів.

 Online teachers need professional development, too. Teacher presence significantly influences students’ engagement, satisfaction, and learning. So educators need professional development focused on adjusting their classroom teaching skills to online learning environments.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua