Україна та світ | Освітній дайджест | 05 вересня 2023

 

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Сучасна наука та вища освіта» містить книги, статті із друкованих та електронних періодичних видань, які надійшли до бібліотеки СумДУ у липні-серпні 2023 року.

 До 31 грудня 2025 року Сумський державний університет має доступ до ресурсу IOPscience від видавничої компанії британського Інституту фізики Institute of Physics Publishing. У доступі книги та журнали з фізики, механіки, нанотехнологій, математики, обчислювальної техніки тощо.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Державна наукова установа «Інститут освітньої аналітики» підготував збірник “Освіта в умовах воєнного стану: виклики, розвиток, повоєнні перспективи”.  В інформаційно-аналітичному матеріалі систематизовано основну статистичну й адміністративну інформацію про стан та розвиток української освіти і науки у 2022/2023 навчальному році.

 Державна служба якості освіти України презентує результати щоквартального онлайн-опитування здобувачів освіти та викладачів закладів фахової передвищої та вищої освіти з питань організації освітнього процесу та якості навчання в умовах воєнного стану. Результати вказують на належне забезпечення освітніх послуг у складних воєнних умовах. Більшість респондентів позитивно оцінили організацію освітнього процесу у 2022/2023 навчальному році порівняно з попереднім.

   

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 ІТ-індустрія стрімко змінюється. Чи може заклад вищої освіти так само швидко реагувати на це? Чи можуть українські заклади вищої освіти випускати ІТ-спеціалістів рівня Middle? Як університетам спільно з ІТ-бізнесами ростити талановиті кадри, чому ранні пошуки роботи шкідливі та чим корисний приклад Тайваню читайте у матеріалі публікації.

 Співпраця з вишами: як масштабувати її на закордонні ринки. У кожній країні є приклади співпраці бізнесу та освітньої сфери. Фактично університет і компанія об'єднують зусилля для того, щоб якомога якісніше навчити і плавно працевлаштувати студента. Проте в Україні компанії все більше уваги звертають на викладачів, допомагають їм обмінюватися досвідом із практиками, знайомлять із передовими тенденціями. Як саме робити співпрацю з вишами ефективною в інших країнах, які переваги пропонує український підхід та як він імплементується за кордоном, розповіла Global University Partnership Manager, SoftServe Ольга Курна.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 ChatGPT у вищій освіті: як використовувати з розумом. Тренерка Journalism Teachers’ Academy, PhD з масових комунікацій, доцентка Анастасія Гринько та PhD з німецької лінгвістики, доцент Отмар Баерисвіл досліджують можливості ChatGPT, які на перший погляд здаються приголомшливими. Яку цінність має чат-бот для навчання і чи справді викладачам його треба остерігатися, читайте у їх публікації.

 Онлайн-лекції від UKRAINE GLOBAL FACULTY. У вересні-жовтні 2023 року відбудеться серія онлайн-лекцій від відомих спікерів, запрошених UGF. Зокрема, заплановані наступні тематичні події: «Цифрові соціальні медіа та законодавство США» (7 вересня 2023 року); «Вступ до біопластику» (12 вересня 2023 року); «Підприємницькі рамки» (19 вересня 2023 року); «Вимірювання освіти поза академічним навчанням» (3 жовтня 2023 року); «Поглиблене контрольоване навчання: глибинні нейронні мережі» (20 жовтня 2023 року).

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 «Об’єднання маркетологів України» підготувало розгорнутий Звіт про ризики, пов’язані з використанням штучного інтелекту типу ChatGPT в українських університетах. В ньому викладено результати опитування науково-педагогічних співробітників 30 університетів України. Основні теми звіту стосуються заходів, які можуть допомогти управляти ризиками використання штучного інтелекту в університетах; порушенням студентами академічної доброчесності за допомогою штучного інтелекту; напрямам використання викладачами штучного інтелекту в своїй діяльності.

 

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua