Україна та світ | Освітній дайджест | 02 травня 2023

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Чому в Україні наплодилося так багато вишів, і що з цим робити? Чи можливо в різноманітті закладів знайти місце для ліберальної освіти, яка більше націлена на розвиток світогляду, ніж на підготовку до професії, і водночас — для дуальної освіти, яка ставить за мету наблизити аудиторію студента до його майбутнього місця праці? Як розвиватиметься онлайн-освіта після закінчення пандемії? Ці питання потребують осмислення і обговорення. 

 Innovating Assessments to Measure and Support Complex Skills. Policy makers around the world recognise the importance of developing young people’s 21st century skills like problem solving, creative thinking, self-regulation and collaboration. Many countries also include these skills as part of the intended learning outcomes of their education systems. To shift intention into practice, educational assessments need to better measure what matters. Innovative assessments are needed that combine conceptual, technological and methodological advances in educational measurement.

 

ЯКІСТЬ ОСВІТИ

 Пропонуємо до вашої уваги відеозапис вебінару «Забезпечення якості онлайн-освіти». Спікери заходу надали поради з дизайну та структури онлайн-занять, розповіли про шляхи залучення студентів до активності під час дистанційних занять та важливість елементу інтерактивності, окреслили особливості синхронного й асинхронного навчання, поділились прикладами об’єктивних методів оцінювання студентських робіт.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Яким буде єдиний вступний іспит. Цьогоріч для вступу на переважну більшість магістерських програм потрібні результати єдиного вступного іспиту. Це випробування міститиме  тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) і тест з іноземної мови. Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики тестів ЄВІ: визначено кількість завдань з кожного тесту, форми тестових завдань, час, відведений на їх виконання, схеми нарахування балів.

 Все про конкурсний бал 2023: пояснюємо про коефіцієнти на прикладах. Тестові бали з’являться на моніторах учасників Національного мультипредметного тесту, щойно ті завершать роботи. А що далі? Як ці цифри перевести у конкурсні бали? Що таке коефіцієнти та як розрахувати свої шанси на вступ? Пояснюємо все про коефіцієнти та конкурсні бали простими словами та на прикладах.

  

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Are You Successfully Using Your Guest Speakers? Guest speakers can offer an important extension of learning and understanding both in and outside the classroom. Inviting a speaker to campus is a big commitment for all participants. If you can create a large audience of interest, it can be worth your entire university’s time.

 11 травня 2023 року відбудеться вебінар «Як аналізувати наукові результати з допомогою Scopus і SciVal». Ви дізнаєтесь, як аналізувати дослідників, установи, предметні галузі та будувати ефективні наукові стратегії на основі перевірених даних.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 23 травня 2023 року відбудеться онлайн-майстерня «ChatGPT –  як потужний каталізатор освіти». Під час заходу планується обговорити: як навчитися вчитися та вирішувати проблеми; як використовувати підказки; матриця знань та нейронні мережі; інтегровані кейси знань; майбутні освітні системи рівня 5.0. Організатор - Міжнародна освітня платформа Ukraine Global Faculty.

 Пропонуємо запис вебінару "ChatGPT: що потрібно знати науковцям, освітянам, бібліотекарям? ", який відбувся у рамках All Digital Weeks 2023. Ви дізнаєтесь про використання штучного інтелекту в науці, освіті та бібліотечній справі, етичність та законність використання творів, згенерованих за допомогою штучного інтелекту, правомірність їх цитування, проаналізуєте очікування та реалії можливостей ChatGPT на конкретних прикладах.

 1016 професій: названо спеціальності, які першими замінить штучний інтелект вже незабаром. Впровадження штучного інтелекту в усі сфери людської діяльності просувається загрозливими темпами. Найближчим часом ChatGPT зможе замінити по всьому світу як мінімум 300 мільйонів працівників, які представляють 1016 професій.

 

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua