Україна та світ | Освітній дайджест | 11 квітня 2023

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Досвід реалізації політики відкритої науки від колег з університету Ліверпуля. 4 квітня відбулася онлайн-зустріч співробітників Бібліотеки СумДУ з колегами з Бібліотеки університету Ліверпуля в рамках проєкту «Ініціатива Єднання». Присутні обговорили низку питань стосовно відкритої науки та ознайомилися з досвідом її впровадження в університеті Ліверпуля. 

 

ЯКІСТЬ ОСВІТИ

 Комітет з питань освіти, науки та інновацій розглянув питання щодо Доповіді Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти про якість вищої освіти в Україні, її відповідність завданням сталого інноваційного розвитку суспільства у 2022 році. До вашої уваги відеозапис засідання, текст доповіді та презентація.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 В аналітичному матеріалі «Аналіз провідного вітчизняного та зарубіжного досвіду щодо реалізації соціальної відповідальності університетів під час конфліктів, воєнних дій та повоєнного відновлення» досліджено взаємодію вітчизняних і зарубіжних університетів із громадськими організаціями у контексті забезпечення соціальної відповідальності; ідентифіковано тенденцію посилення уваги до благополуччя студентів та академічного персоналу як складника соціальної відповідальності університету; засвідчено погіршення психологічного здоров’я студентства та науково-педагогічних працівників в умовах війни; запропоновано техніки і методики психологічної підтримки та самодопомоги.

  

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 20 квітня 2023 року відбудеться вебінар «Розбудова сталої глобальної економіки: виклик вищій освіті». Приєднуйтесь до заходу від Clarivate та дізнавайтесь, як завдяки цілеспрямованим дослідженням, викладанню та навчанню університети світу можуть грати ключову роль у глобальному переході до сталого розвитку.

 ChatGPT та освітня реальність: новітня технологія може стати помічником у навчанні. ChatGPT, немов лавина, увірвався в наш медіапростір. За допомогою чатботу автори генерують поради, огляди, есе, ідеї та оповідання. А учні з усього світу використовують його, щоб швидше знаходити інформацію, зв’язувати розрізнені дані та… обходити систему. Про можливості й проблеми використання чатботу в галузі освіти, про те, чому не варто лякатися нового та як отримати сучасні знання читайте у матеріалі публікації.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 На НМТ-2023 вже зареєструвалося 14 тисяч випускників: який предмет на вибір – найпопулярніший. За 4 дні від початку реєстрації майбутні учасники НМТ створили майже 54 тисячі персональних кабінетів. І вже 14 тисяч українських випускників отримали повідомлення про успішну реєстрацію на тест. Найпопулярніший предмет додаткового блоку серед вступників – історія України та іноземна мова.

 На сайті Українського центру оцінювання якості освіти опубліковано перелік країн та міст, в яких буде можливість пройти національний мультитест. Наразі це 24 країни та 41 місто. Список населених пунктів не остаточний, адже перемовини з окремими установами та організаціями ще тривають.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 27 квітня 2023 року відбудеться науково-практична конференція «Відкрита наука в умовах інтеграції освіти України до європейського дослідницького простору». Мета заходу - розвиток теоретичних засад і обмін практичним досвідом застосування технологій відкритої науки в закладах освіти і наукових установах, використання дослідницьких цифрових сервісів та е‑інфраструктур, шляхів інтеграції у Європейський дослідницький простір. Організатор - Інститут цифровізації освіти НАПН України.

 Чим українські підлітки особливі: велике дослідження тинейджерів під час війни. Якими зростають підлітки в Україні? Тривожнішими, ніж їхні однолітки в інших країнах? Чи, може, стійкішими та сміливішими? Альтруїстичнішими? «Клуб Добродіїв» за підтримки Plan International презентував результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє». Пропонуємо ознайомитися  з найцікавішими  тезами з нього.

 

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua