Україна та світ | Освітній дайджест | 14 березня 2023

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Сучасна наука та вища освіта» містить книги, статті із друкованих та електронних періодичних видань, які надійшли до бібліотеки СумДУ у лютому 2023 року.

 Новий англомовний ресурс про Україну. Ukraïnica - це майданчик для освітян і дослідників, який представляє собою сучасну і зручну для користування базу даних українських джерел. Головна його мета - через англомовні матеріали допомогти всім охочим долучитися до захоплюючої історії України, її багатої мови та культури. Ресурс постійно оновлюється та поповнюється.

 16 березня відбудеться зустріч із психологом кризового центру психічного здоров'я Оксаною Іванцовою «Мозок і криза: корисні поради». Мозок - унікальний за складністю та, мабуть, найважливіший орган у людському тілі. Він формує нашу поведінку, робить нас унікальними і неповторними, тому розуміти механізми його функціонування дуже важливо.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 У практичному посібнику «Онтологія дуальної освіти: досвід Німеччини та України» наведено аналіз процесу становлення дуальної освіти в Німеччині та Україні, описано особливості організації співпраці з роботодавцями та організації навчання з огляду на національні контексти, наведено кейси та документи, які стануть у нагоді всім, хто має на меті впровадити або розвивати дуальну форму здобуття освіти.

 Як штучний інтелект змінить нашу освіту. ChatGPT з'явився в листопаді 2022 року і одразу захопив увесь світ. Компанія OpenAI відкрила для користувачів крутого робота-помічника та паралельно створила й певну загрозу освіті. Чому? Що далі та яким має бути справжнє навчання у XXI столітті, в цифрову епоху – читайте у матеріалі публікації.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Can online oral exams prevent cheating? Online checking tools often flag non-suspicious behaviour along with suspected academic misconduct. Here, educators share lessons learned from using an online oral exam to check students’ understanding.

 22 березня 2023 року відбудеться семінар «Цифровий контент в освітньому процесі: стан, проблеми, перспективи». Захід покликаний стати площадкою для обговорення проблем та перспектив цифрового контенту, який продукується та використовується в системі освіти.

  

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 How academic integrity supports diversity, equity, inclusion, and belonging. Academicintegrity and equity are inextricably linked. How does inequity manifest in academic misconduct? And how does it hamper academic integrity and learning? What can we do about it?

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua