Україна та світ | Освітній дайджест | 7 березня 2023

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Добропорядність і доброчесніть в науці та освіті зазвичай розглядається на рівні академічних установ. На жаль, в Україні це не завжди працює. Мати відповіді на всі питання щодо академічної доброчесності та спонукати заклади вищої освіти бути відповідальнішими в цих питаннях покликаний Закону України «Про академічну доброчесність», презентація проєкту якого відбулася у Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Пропонуємо відеозапис цього заходу.

 

ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ

 Проблема фінансової автономії університетів — палиця із двома кінцями. З одного боку, МОН прискіпливо контролює фінансові процеси, а з іншого - університети хочуть отримувати повне фінансування від держави, не звітуючи і не пропонуючи власних альтернативних органів контролю. Чому українським університетам варто змінити ставлення до грошей і навчитись працювати з інвесторами - читайте у розмові  з засновницею благодійного фонду «Повір у себе» Іриною Іванчик.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Під час стратегічної сесії за участю керівників закладів вищої освіти перший заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко презентував проект Світового банку та Міністерства освіти і науки України «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів».

 Європейський центр розвитку професійної освіти та підготовки Cedefop оприлюднив дослідження «Microcredentials for labour market education and training Microcredentials and evolving qualifications systems».  Його мета - отримання розуміння характеристик і доданої вартості мікрокваліфіацій та їх обмеження в підтримці професійного зростання, оновлення інформації щодо впливу мікрокваліфікацій на загальний баланс систем кваліфікацій і мікрокваліфікацій.

  

ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 Другий пілот у літаку. В останні місяці світову академічну спільноту сколихнула новина про запуск текстового бота ChatGPT. Дебати точаться досі, та поряд із тим більш активні викладачі почали тестувати цього бота, так само як і студенти. Як ChatGPT може змінити освіту - аналізує проректор УКУ Дмитро Шеренговський.

 Guide for approaching AI-generated text in your classroom. This guide shares eleven practical strategies that educators can begin using in classrooms now to meet the needs of students who are likely already using text-generated AI when completing assignments. Strong instructional strategies and practices will support educators so they can help students write/create authentically, without over-reliance on AI tools.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Як минув рік для вищої освіти, що змінилося, як заклади освіти адаптувалися в умовах воєнного стану, про перспективи вступної кампанії-2023, актуальні спеціальності, військову освіту та інші виклики української освіти розповів під час брифінгу перший заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Триває доступ до медичних ресурсів видавництва Thieme. Німецьке наукове медичне видавництво Thieme продовжує до 31 грудня 2023 року надавати доступ до своїх ресурсів для науковців та студентів СумДУ. Thieme спеціалізується на журналах, наукових та навчальних виданнях з медицини та надає длоступ до колекцій:  MedOne Neurosurgery, MedOne Plastic Surgery, MedOne Otolaryngology MedOne Ophthalmology, MedOne ComSci, MedOne Education (textbooks), Thieme medical journals.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua