Україна та світ | Освітній дайджест | 21 лютого 2023

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Репозитарій СумДУ - перший серед інституційних репозитаріїв України. За результатами зимової версії 2023 р. світового рейтингу репозитаріїв Transparent Ranking від Webometrics репозитарій СумДУ - перший серед інституційних репозитаріїв України за кількістю документів, проіндексованих Google Scholar, а також на 27 місці серед 3 922 інституційних репозитаріїв світу і на 38 місці серед 4 048 репозитаріїв світу.

 Нова платформа для вивчення англійської від МОН. Платформа “Екосистема англійської мови” -  безкоштовний інноваційний освітній проєкт, що надає можливість українцям визначати власний рівень володіння англійською мовою та організувати її вивчення відповідно до міжнародних стандартів незалежно від місця перебування та у зручний час.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Якість надання освітніх послуг столичними закладами вищої освіти в умовах воєнного стану. Державна служба якості освіти України представила результати опитування керівників, науково-педагогічних працівників та здобувачів освіти закладів вищої освіти міста Києва, що дозволяє визначити сильні та слабкі сторони нинішньої ситуації, виявити можливості та загрози, виробити певні рекомендації для можливого застосування окремих позитивних практик та вдалих рішень в освітньому процесі в умовах продовження воєнного стану та в мирний час.

 Кожен додатковий місяць війни – це втрата знань учнями. Про освітні втрати України в умовах війни, проблеми НМТ, оптимізацію закладів вищої освіти та питання академічної доброчесності – в інтерв'ю голови комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Рейтинг вишів за результатами вступної кампанії 2022 року. Інформаційна система «Вступ.ОСВІТА.UA» склала щорічний рейтинг закладів вищої освіти за результатами вступної кампанії 2022 року. Він містить статистичну інформацію про середній бал НМТ вступників, кількість зарахованих осіб на бюджет і контракт, конкурс на одне бюджетне місце, кількість осіб, зарахованих до приватних вишів тощо.

 Чим НМТ-2023 відрізнятиметься від минулорічного, якими будуть зміст, структура й оцінювання кожного предмета НМТ, як відбуватиметься реєстрація для участі у вступному випробуванні, коли і де потенційні учасники / учасниці проходитимуть тестування та як визначатимуть результати для вступу розповіла заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. 

  

МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

 Європейська комісія оприлюднила звіт «Порівняння Європейської рамки кваліфікацій та Національної рамки кваліфікацій України», підготовлений спільно з українськими та європейськими партнерами. Це важливий крок, який сприятиме визнанню кваліфікацій і навичок між державами-членами ЄС і державами, що не є членами ЄС, поліпшенню можливостей транскордонної кар’єри, працевлаштуванню та навчанню для окремих осіб.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Artificial intelligence tools and their responsible use in higher education learning and teaching. The arrival of ChatGPT and similar artificial intelligence (AI) tools has provoked concern and intense debate among educators worldwide, on the actual and potential consequences for learning, teaching and student assessment.  Higher education sector must adapt its learning, teaching and assessment approaches in such a way that AI is used effectively and appropriately. Universities must explore the responsible use of AI tools, in line with their mission, goals and values, and paying due regard to their legal framework and the broader consequences for and impacts on society, culture and the economy.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua