Україна та світ | Освітній дайджест | 14 лютого 2023

 

ДУАЛЬНА ОСВІТА

 Аналітичний звіт про результати запровадження у закладах фахової передвищої та вищої освіти підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освітиЗвіт містить інформацію про реалізацію упродовж трьох років пілотного проєкту з ДФЗО, описує підходи до організації співпраці з роботодавцями та їх досвід підготовки здобувачів освіти за дуальною формою, а також досліджує досвід здобувачів освіти, які перейшли на навчання за ДФЗО. Крім того, вивчено думку сторін щодо впливу війни на розвиток співпраці стейкхолдерів та поширення ДФЗО в Україні.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Мультипредметний тест: які зміни пропонують в НМТ - 2023. Замінити математику на історію — це основна ідея правок, які подають нардепи до законопроєкту про Національний мультипредметний тест-2023. Про своє бачення цього питання розповіли голова комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, нардеп і історик Володимир В'ятрович та засновник всеукраїнської освітньої компанії ЗНО SETSTUB Олександр Кондратюк.

 

ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 eLearning Industry: The Road Ahead. Studies forecast that the global eLearning market will grow by $45,000 million between 2023 and 2027. The global compound annual growth rate (CAGR) for the industry is expected to be 12.19%. To ace the race in such a competitive market, it is critical to understand what is trending and what is not, from two standpoints: first, the learners who consume the content, and second, the organizations that support and drive learning. Let us explore some key trends in eLearning and how to adopt them.

 Що таке ChatGPT і як він змінить освіту? Ви вже мабуть чули про ChatGPT? ЗМІ пишуть, що він може згенерувати що завгодно: наукову працю, статтю, написати та виконати контрольну чи іспит. Але чи якісною буде ця робота? А також чи правда, що він здатен залишити викладачів без роботи? 

  

ОЦІНЮВАННЯ

 «Сучасна теорія тестів» - під такою назвою Український центр оцінювання якості освіти презентував нову відеолекцію із питань використання тестових технологій оцінювання в освіті. В ній розглядаються основні припущення одновимірних моделей IRT, модель Раша, моделі для політомічних тестових завдань, одно-, дво- та трипараметричні моделі IRT.

 Сократ ніколи не писав курсову роботу. У класичній освіті перевага надається активній участі, а не письмовим роботам. В епоху ChatGPT оцінювати успішність студентів за допомогою традиційних курсових робіт більше не має сенсу. Найкращим рішенням цієї найсучаснішої дилеми є повернення в минуле. Коли замість читання лекцій використовується метод Сократа, студенти змушені змінювати свою пасивну роль в аудиторії на активну, в якій основним показником засвоєння є участь.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Встигнути, поки є світло, або як менеджерити свою увагу. Через постійні відімкнення світла ми змушені встигати ефективно працювати та навчатися за короткі проміжки часу. Однак хапатися за все й одразу — не варіант, бо ризикуєте так нічого й не зробити до ладу. Секрет продуктивності — у правильному управлінні увагою. Тож пропонуємо розібратися, як організувати роботу та натренувати увагу, щоб працювати швидко та ефективно.

 Платформа Prometheus запускає три безкоштовні ІТ-курси для українців Освітня платформа Prometheus надасть безкоштовний доступ до трьох ІТ-курсів від некомерційного консорціуму The Linux Foundation. Слухачі можуть обрати один із курсів або пройти всі навчальні програми для опанування основ Linux, розподіленої розробки з Git та засадничих принципів Kubernetes. Усі ці курси будуть перекладені українською мовою.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua