Україна та світ | Освітній дайджест | 07 лютого 2023

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Сучасна наука та вища освіта» містить книги, статті із друкованих та електронних періодичних видань, які надійшли до бібліотеки СумДУ у січні 2023 року.

 До 31 грудня 2023 р. за сприяння МОН України Сумський державний університет отримав доступ до платформи SciVal - один із кращих інструментів моніторингу та аналізу міжнародних наукових досліджень з використанням методів візуалізації та сучасних метрик, бенчмаркінгу, пошуку наукових партнерів, дослідження сучасних наукових трендів та пошуку управлінських рішень, створення унікальних звітів для організації наукової діяльності.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Школа політичної аналітики НаУКМА провела та опублікувала результати комплексного дослідження «Університети під час війни: від закладу освіти до соціальної місії», яке охопило як інституційний, так і індивідуальний рівень системи вищої освіти в Україні. Розглядаючи університети як інституції, було досліджено індивідуальний досвід, труднощі, потреби, схильності, проблеми, очікування, можливості та виклики студентів, викладачів та працівників українських закладів вищої освіти.

 

МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

 Стратегія європейського співробітництва у галузі освіти і навчання у 2021–2030 рр. як євроінтеграційний орієнтир для української освіти. Автором охарактеризовано оновлене бачення Європейського освітнього простору, розкрито стратегічні пріоритети і показники для вимірювання прогресу європейського співробітництва до 2030 року, зроблено висновок про важливість осмислення можливостей та часового режиму гармонізації орієнтирів розвитку системи освіти України у період відбудови з пріоритетами Стратегічної рамки для європейського співробітництва в галузі освіти і навчання у напрямі до Європейського освітнього простору та за його межами (2021–2030).

  

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 What Is Digital Literacy for Higher Ed Faculty? Digital literacy can be a bit nebulous and difficult to define. The concept is broad, ranging from using specific learning tools and honing general digital skills to developing media literacy. In the context of higher education, what should digital literacy mean? In what key areas should higher ed faculty members become most literate? 5 Important Skills to Teach.

 Український центр оцінювання якості освіти презентував нову відеолекцію з питання освітнього оцінювання, яка присвячена класичній теорії тестів. У лекції надаються відповіді на питання: що таке «вимірювання», у чому суть класичної теорії тестів, які є психометричні характеристики тесту та як їх інтерпретувати, що таке надійність і валідність тесту.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Під час проведення спрощеного ЗНО у вигляді національного мультипредметного тесту у 2023 році будуть використані 8 типів тестових завдань. Кожен тип має свої особливості та критерії оцінювання. Пропонуємо для ознайомлення схеми нарахування балів, які можуть отримати учасники тестування за їх виконання.

 Вийшов другий сезон проєкту «УніверCheck», ведучим якого є Олександр Педан. Кожний випуск програми присвячений окремому українському закладу вищої освіти, де розповідається про його особливості та подається огляд професій, які можна здобути в університеті. І хоча проект розрахований більше на абітурієнтів, викладачам інших вишів також буде цікаво ознайомитися із здобутками та досвідом своїх колег.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua