Україна та світ | Освітній дайджест | 17 січня 2023

 

НОВИНИ ЗАКОНОДАВСТВА

 На засіданні Верховної Ради України розглянуто та прийнято у першому читанні проєкт Закону України «Про освіту дорослих» (реєстраційний № 7039), який розробила робоча група при Міністерстві освіти і науки України. Загалом проєкт закону враховує досвід і основні рекомендації Європейського Союзу з питань розвитку освіти впродовж життя та освіти дорослих, а також вітчизняні напрацювання з цього питання.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Виклики, рекорди та перспективи у час війни: головні події у сфері освіти у 2022 році. Повномасштабна війна росії проти України значно ускладнила процес навчання у нашій державі. Проте, попри всі труднощі, українці не лише не здалися, а й можуть похизуватися здобутками на міжнародній арені.

 Проблеми працевлаштування випускників економічних закладів вищої освіти. У статті вивчаються чинники, що визначають конкурентоспроможність випускників економічних закладів вищої освіти на вітчизняному ринку праці, їх вплив на працевлаштування, окреслюється кілька серйозних дисбалансів у цій сфері, а також обґрунтовуються напрями подолання наявних у цій царині проблем.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 НМТ у 2022 році — абсолютна перемога. Завдяки чому українська освіта встояла у 2022 році та як їй розвиватися далі, чи може практика НМТ перерости в стратегічну перемогу, чого чекати вступникам цього року – про це та інше в інтерв’ю із заступницею директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяною Вакуленко.

 Абсолютна більшість майбутніх учасників вступної кампанії та їхніх родичів бажає, щоб до переліку предметів НМТ було включено найменшу кількість навчальних дисциплін – три. Про це свідчать результати опитування, що було проведено головою парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергієм Бабаком шляхом голосування у Telegram. Найбільш популярним серед респондентів став варіант НМТ за схемою: українська мова + математика + предмет на вибір.

  

ЯКІСТЬ ОСВІТИ

 The future of European quality assurance: reflections on academic values. Can, and should, quality assurance play a greater role in ensuring that common academic values are respected? EUA’s Maria Kelo examines recent debates on the scope of QA in higher education.

 Від диплома до кваліфікаційних навичок. Економіці потрібна якісна вища освіта, мова має йти не про кількість випускників, а виключно про їх якість. Як має виглядати вища освіта України і яка у цьому роль ринку праці, без якого відновлення країни є неможливим? Результати деяких досліджень з цього питання  та  аналіз ситуації в Україні.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Lights, camera, action: how to get students to turn on their cameras. Strategies to strengthen student engagement and build community in virtual learning environments by encouraging all students to turn on their cameras, by Clara Chapdelaine-Feliciati.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua