НОВІ НАДХОДЖЕННЯ


 

Новинки друкованих видань у фонді бібліотеки СумДУ

У монографії "Екологічна політика США. Епоха становленнярозглянуто чинники зростання інтересу американського суспільства до охорони природних ресурсів, підґрунтя та засади урядової діяльності в цій царині.
Ви можете здійснити онлайн-замовлення книги, за умов авторизації у е-каталозі. 

Детальніше


 

Як писати наукові тексти: практичні поради від викладачки СумДУ

Навіщо публікуватися у міжнародних виданнях? Як вправно писати якісні академічні тексти? Відповіді на ці питання та багато іншого висвітлено у навчальному посібнику «Наукове писемне мовлення у вищій школі (практичні поради)» викладачки СумДУ М. Сушко-Безденежних (у співавторстві з А. Ланге).

Детальніше

 

 
 

ЕНЕРГЕТИКА


 

В темпі інновацій. Як технології безпілотного транспорту змінюють енергетичну галузь

За оцінками експертів компанії PwC, в найближчому майбутньому все більше компаній займуться трансформацією своїх операційних процесів з використанням безпілотних літальних апаратів. Це торкнеться в тому числі енергетичної галузі.

Детальніше


 

Ірина Черниш, Січень 21, 2021
Вугільна енергетика в Україні: відмовитись неможна тягнути

Чи планує Україна виконувати Національний план по скороченню викидів від великих спалювальних установок? Зараз в Україні активно розвертаються баталії навколо питання про екологізацію теплових електростанцій та електроцентралей. 

Детальніше

 

ЕКОЛОГІЯ


 

Грудень 16, 2020
Експеримент: життя без смітника. Як працює нуль відходів по-українськи

Філософія Zero waste не сприймає практику спалювання та захоронення відходів, її прихильники вважають за необхідне замкнути цикл: усе, що вироблено, не повинно потрапити на звалище. Все має бути або використано повторно або перероблено.

Детальніше


 

Борис Ткачук, Січень 14, 2021
Вчені: Світовий океан у 2020 році поглинув рекордну кількість тепла, що свідчить про пришвидшення глобального потепління

Світовий океан поглинає понад 90% надлишків тепла, які з'являються через глобальне потепління. Відтак підвищення температури його води показує, як відбувається цей процес.

Детальніше

 

ІНЖЕНЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ


 

Олена Компанієць, Лютий 06, 2021
Як команда молодих українських науковців, програмістів та інженерів виграла конкурс NASA

Українська команда FireWay стала переможницею хакатону в номінації «Найкраще використання технологій». Слід додати, що в конкурсі взяли участь 2303 команди з понад 150 країн світу.

Детальніше


 

Січень 17, 2021
У США створили крижаного робота IceBot для роботи на Півночі

Американські інженери представили прототип двоколісного робота IceBot, основні елементи конструкції якого створені зі звичайної криги. Зазначається, що робот важить 6,3 кілограма, його розміри — 14×20×13 сантиметрів. 

Детальніше

 

МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО


 

Steve Nadis, January 26, 2021
Researchers construct molecular nanofibers that are stronger than steel

Self-assembly is ubiquitous in the natural world, serving as a route to form organized structures in every living organism. This phenomenon can be seen, for instance, when two strands of DNA - without any external prodding or guidance - join to form a double helix, or when large numbers of molecules combine to create membranes or other vital cellular structures. 

Детальніше


 

Январь 12, 2021
Ученые научились растягивать алмаз для улучшения его электронных и оптических свойств

Утверждение, что алмаз является не самым эластичным материалом на свете - это явное преуменьшение. В недавних исследованиях ученые сделали еще один шаг вперед - изготовили алмазные заготовки, чем-то напоминающие формой форму моста длиной 1000 нанометров и шириной 300 нанометров.

Детальніше

 

3D ТЕХНОЛОГІЇ


 

Сергій Кравчук
Як і навіщо винайшли 3D-друк

Якщо ви думаєте, що 3D-друк це супер сучасна технологія, то ви глибоко помиляєтесь. Насправді їй більше років, ніж вам (звичайно, за умови якщо ви молодше 35-ти).

Детальніше


 

Елизавета Приставка, Февраль 04, 2021
Ученые использовали свет для повышения скорости 3D-печати

Новый метод вводит возможность манипулировать исходным дизайном слой за слоем и поворачивать направление печати... 

Детальніше

 

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua