Україна та світ | Освітній дайджест | 9 квітня 2024

  

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

У межах ХV Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти–2024» відбулася V Всеукраїнська міжгалузева науково-практична онлайн-конференція «Національна наука і освіта в умовах війни РФ проти України та сучасних цивілізаційних викликів». Учасники заходу обговорили актуальні теоретичні і практичні проблеми розвитку українського суспільства, зокрема науки і освіти в умовах війни рф проти України; питання розвитку українського соціуму на принципах свободи, рівності, поваги до людської гідності, дотримання прав людини і верховенства права; проблеми розвитку обдарованих дітей і юні в умовах боротьби за незалежність і цілісність України. Подробиці – у відеозаписі заходу.

Що таке ECTS та як працює система навчальних кредитів в Україні та світі. Кожна країна має свою систему оцінювання знань й надання кваліфікації майбутнім спеціалістам. Та з появою системи навчальних кредитів ECTS студентам, викладачам та роботодавцям в усьому світі стало простіше порозумітися — адже розпочавши навчання в одному місті або країні, можна отримати диплом та розвивати кар’єру де завгодно. Розповідаємо детальніше, що таке ECTS та як ця система працює в Україні та інших країнах.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ для вступу в магістратуру. У 2024 році реєстрація для складання єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування триватиме з 7 до 29 травня. Про особливості процедури реєстрації на ЄВІ і ЄФВВ, необхідні документи, бланк екзаменаційного листка, реєстраційну картку, відмову в реєстрації та перереєстрацію читайте у матеріалі публікації.

Яким буде НМТ у 2024? Під час вебінару директорка УЦОЯО Тетяна Вакуленко розповіла про головні відмінності НМТ від тогорічного, а саме: структуру та оцінювання предметних тестів; чому три предмети обов'язкові; особливості реєстрації для участі у вступних випробуваннях і вимоги до документів; місця проходження тесту – як в Україні, так і за кордоном; що заборонено процедурою тестування; визначення результатів та інше. Пропонуємо вашій увазі відеозапис заходу.

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

Проєкт закону про академічну доброчесність: що він передбачає та як він працюватиме? Освіта дуже важлива як для добробуту кожної людини, так і для економічного розвитку країни загалом. В Україні понад 70 відсотків людей мають вищу освіту. Але яка якість цієї освіти? Не секрет, що у багатьох закладах вищої освіти, як і в наукових установах, поширені недоброчесні практики, такі як плагіат, несамостійне складання іспитів, купівля дипломних робіт і навіть дисертацій.  У рамках освітньої реформи уряд уже багато років намагається підвищити рівень академічної доброчесності. Нещодавно група парламентарів зареєстрували законопроєкт про академічну доброчесність. Чи допоможе він вирішити проблему?

Guide for approaching AI-generated text in your classroom. AI-generated text is no longer a concept of the future. This advancing technology is prompting educators to examine implications on classroom assignments and student learning. To support educators, Turnitin’s team of veteran educators has compiled a list of practical strategies for embracing the challenge and the potential that comes with AI technology and writing.

 

ПРОФЕСІЇ МАЙБУТНЬОГО

Які професії може замінити штучний інтелект. Дослідники передбачають, що ШІ цілком реально може перевершити людський розум і це станеться вже у 2029 році. ШІ став невід’ємною частиною багатьох галузей, серед яких охорона здоров’я, фінанси, транспорт, освіта, переклад, створення текстового контенту, і навіть військова справа. Так що ж таке  штучний інтелект - загроза чи надійний помічник? Які професії може замінити ШІ вже в найближчому майбутньому? Чого чекати від впровадження новітніх технологій у робочі процеси кожному з нас?  Відповіді на ці питання дає керівниця відділу маркетингу компанії Ringostat Єлизавета Омельченко.

Artificial intelligence and the changing demand for skills in the labour market. This report provides the first estimates for the effect of artificial intelligence on demand for skills in jobs that do not require specialised AI skills. The results show that the skills most demanded in occupations highly exposed to AI are management and business skills. These include general project management, finance, administration, and clerical skills. The results also show that there have been increases over time in the demand for these skills in occupations highly exposed to AI. For example, the share of vacancies in these occupations that demand at least one emotional, cognitive, or digital skill has increased by 8 percentage points. increased by 8 percentage points.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

Триває плідна співпраця з колегами бібліотеки Університету Ліверпуля. Відбулася чергова онлайн-зустріч співробітників Бібліотеки СумДУ з колегами бібліотеки Університету Ліверпуля в рамках проєкту «Ініціатива Єднання». Зустріч була присвячена обговоренню низки питань: створення безбар’єрного простору в бібліотеці; можливість отримання доступу до світових ресурсів; розробка сертифіката участі у KnowHow PhD семінарах для здобувачів СумДУ.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua