Україна та світ | Освітній дайджест | 2 квітня 2024

  

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

Інформаційний бібліографічний список «Нові надходження» містить друковані та електронні книжкові видання, які поповнили фонд бібліотеки Сумського державного університету у січні-лютому 2024 року.

До 29 березня 2025 року СумДУ має доступ до ресурсу Corpus of Contemporary American English, який містить більше одного мільярда слів та близько 500 тис. текстів. До переваг ресурсу відноситься зручний швидкий пошук, актуальні для сьогодення тексти, великий асортимент жанрів текстів: розмовні, художні, академічні тексти, популярні журнали, газети, блоги та інші веб-сторінки, велика кількість інформації для кожного слова, можливість фільтрувати та порівнювати.

 

РЕФОРМУВАННЯ ОСВІТИ

Про експерименти з вишами, НУШ і відмову від ступеня: інтерв’ю з Оксеном Лісовим.  Рік тому Міністерство освіти і науки у розпал повномасштабної війни очолив Оксен Лісовий. За цей час лунали питання як до нього, так і до роботи відомства. Що зараз відбувається з реформою Нової української школи? За яким принципом об'єднують українські виші і що буде з викладачами? Чому Таврійський університет не приєднали до Могилянки і як вплинуть на студентів потенційні зміни у фінансуванні вищої освіти?  На ці та інші запитання Оксен Лісовий відповів у інтерв'ю для "Української правди. Життя".

Існуюча величезна інфраструктура закладів вищої освіти на сьогодні не відповідає демографічній ситуації в країні. Тому вона повинна укрупнюватися і модернізуватися. Про це, та, як виші сприймають реформу загалом, і як вони ставляться до того, що їх укрупнюють, про особливості вступної кампанії 2024 року розповів Українському радіо в заступника міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Чого потребують українські підлітки та як їм це дати. Минулого року серед опитаних 8 з 10 дітей бачили себе в Україні, а 2 з 10 — за кордоном, зараз дані набагато сумніші. Сьогодні ми втрачаємо тих, хто має й може стати рушієм змін у державі та власноруч її відбудувати. Чому так і що з цим робити? Чого насправді хочуть підлітки? Підтримки, знань і реалізації. Як ми можемо це їм дати? Відповідь від директорки Освітня фундація GoGlobal Тетяни Ковриги.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

Яким буде єдиний вступний іспит. Цьогоріч для вступу на переважну більшість магістерських програм потрібні результати єдиного вступного іспиту (ЄВІ). Це випробування міститиме тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) і тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської на вибір вступника). Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики тестів ЄВІ: визначено кількість завдань кожного тесту, форми тестових завдань, час, відведений на їх виконання, схеми нарахування балів.

Оприлюднено коефіцієнти для спеціальностей при вступі. Міністерством освіти і науки оприлюднені значення вагових коефіцієнтів, які застосовуватимуться для кожної спеціальності при вступі до закладів вищої освіти. Суть їх застосування полягає у наданні результатам з предметів НМТ більшої ваги при вступі на споріднену предмету спеціальність.

 

ПРОФЕСІЇ МАЙБУТНЬОГО

Beyond literacy. The incremental value of non-cognitive skills. This paper reviews several previous studies investigating how measures of non-cognitive skills predict important life outcomes such as educational attainment, employment, earnings, and self-reported health and life satisfaction. All reviewed studies analyse data from large-scale surveys from multiple countries and rely on the Big-Five framework to assess non-cognitive skills. The paper finds that measures of non-cognitive skills are robustly and consistently associated with indicators of life success in youth and adulthood and have incremental predictive power over traditional measures of cognitive ability.

Як зміниться ринок праці, коли на робочих місцях бебі-бумерів замінять міленіали і покоління Z. З кожним роком все частіше міленіали і покоління Z замінюють бебі-бумерів на робочих місцях, а це призводить до змін на ринку праці, до яких роботодавцям треба бути готовим. На прикладі глобального ринку розповідаємо, що станеться, коли бебі-бумери масово вийдуть на пенсію та як зробити роботу покоління Z більш продуктивнішою.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua