Україна та світ | Освітній дайджест | 12 березня 2024

  

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Міністерство освіти і науки оприлюднило Стратегічний план діяльності до 2027 року «Освіта переможців». Документ визначає 9 стратегічних пріоритетів та цілі відомства, які грунтуються на Візії майбутнього освіти і науки, державних програмних документах та результатах публічних консультацій із залученням експертів галузей освіти та науки. Пріоритети охоплюють трансформацію змісту освіти, ролі педагогів і науковців, системи управління та освітнього простору, розбудову спроможності менеджменту.

 Flexible learning and teaching. This report explores the complexity of implementing flexible learning at HEIs. It starts by defining what it means and entails for the institution and its members and entities (staff, students, leadership, and faculty). With the view that the development of flexible learning is an essential condition for future learning at universities, the group identified challenges and examples of practice. It offered recommendations for institutions to reflect on their strategy and build capacity for flexible learning.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Вступ-2024: новації для випускників коледжів. Вступники на бакалаврат на основі НРК5 цьогоріч буде надана можливість за бажанням пройти єдине фахове вступне випробування, яке впливатиме на їхній конкурсний бал. Це випробування передбачено для вступників на спеціальності: аграрні науки, економіка та управління, і які мають дипломи молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра (НРК5). Також вступник має обов’язково пройти національний мультипредметний тест або мати результати ЗНО 2021 року чи НМТ 2022, 2023 років.

 100-відсоткове фінансування державою навчання студентів частково залишиться. Надання грантів студентам є прогресом, вважають ексміністри освіти і науки Лілія Гриневич і Сергій Квіт. Хоча частина українців почали панікувати: невже тепер зовсім ніхто зі студентів не зможе вчитися повністю за бюджетні гроші? Дізнайтеся, що буде з держзамовленням у вищій освіті і коли треба депутатам Верховної Ради остаточно проголосувати за зміни, щоб студенти  навчального року 2024 – 2025 уже змогли скористатися грантовою системою фінансування свого навчання в українських вишах. 

 В Україні розробили чат-бот, який розраховує ймовірність вступу до ЗВО. Чат-бот Вступ Helper у своєму функціоналі має калькулятор конкурсного балу абітурієнта та розрахунок його вступу на бюджет до конкретного ЗВО. Окрім цього, у чат-боті можна дізнатися про терміни вступної кампанії, пільги, конкурсний бал та значення пріоритетів. Вступ Helper постійно оновлюють і доповнюють новими функціями та інформацією щодо вступної кампанії. До того ж він є повністю безкоштовним.

 

ОСВІТНІ РЕСУРСИ

 COURSERA продовжує безкоштовний доступ для ЗВО України. Міністерство освіти і науки України продовжує співпрацю з платформою онлайн-освіти «Coursera». Заклади вищої освіти та студенти зможуть безоплатно користуватися курсами Coursera for Campus до 31 липня 2024 року. Coursera переклала українською мовою понад 4 000 курсів та запустила нові функції на основі штучного інтелекту для більш персоналізованого та інтерактивного навчання.

 Міністерство освіти і науки запрошує вчителів, викладачів закладів передвищої і вищої освіти та всіх охочих освітян пройти курс «Цифрові навички для освіти з Google». Навчання організовано компанією «Google» у співпраці з Міністерством освіти і науки України. Початок навчання — 19 березня о 16:00.

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Fontes: історія України відкрита світові. Український науково-дослідний інститут Гарвардського університету створив та надав доступ до нового веб-ресурсу «Fontes: Open Access Sources for Ukrainian History» - бази даних онлайнових джерел відкритого доступу з оригінальними дослідженнями з історії України. Серед представлених баз даних - колекції Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, Національної академії наук України, Українського інституту національної пам’яті, Національної історичної бібліотеки України, зарубіжних інституцій, а також приватних зібрань. Це архівні документи, книги, періодичні видання, світлини, кінострічки тощо.

     

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua