Україна та світ | Освітній дайджест | 5 березня 2024

  

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Сучасна наука та вища освіта» містить перелік публікацій з е-журналів, а також книг та статей з періодичних видань, які надійшли до бібліотеки СумДУ у лютому 2024 року.

 Продовжено доступ до міжнародних електронних ресурсів наукової інформації. Вже з перших днів російської збройної агресії провідні міжнародні видавці та компанії підтримали українську наукову спільноту і надали безоплатний доступ до своїх інформаційних ресурсів. Наразі триває доступ до баз даних компаній Clarivate та Elsevier, а також до повнотекстових електронних ресурсів на порталі Research4Life.

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Заява про академічну доброчесність в європейському просторі вищої освіти. У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» опрелюднено переклад позиції Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що заклади вищої освіти повинні розширювати можливості академічної спільноти шляхом: належного навчання; адекватного управління; підтримки академічної спільноти у поглибленні розуміння академічної доброчесності, а також навичок і компетентностей, необхідних для її практичного застосування.

 Artificial Intelligence v. Academic Integrity: Musings on the Future of Assessment. International Center for Academic Integrity and the National College Testing Association co-hosted in delivering a webinar on the critical roles that testing and academic integrity professionals will play in the future of assessment in the GenAI era. Of course, students are already using GenAI, cognitively offloading some (or all) of their academic work. Still, as GenAI evolves, it can do all the cognitive heavy lifting for students. So, what does all of this mean for assessment and degree integrity? If you want to see the slides from the webinar, follow the links on the ICAI webinar page. You can access the recording on YouTube

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Політика та механізми забезпечення ефективності освітньої діяльності в університетах України в контексті євроінтеграції та в умовах воєнного стану і післявоєнного відновлення країни. У монографії визначено критерії і показники ефективності освітньої діяльності в університетах, підходи до формування політики щодо ефективності освітньої діяльності, що охоплюють управлінський, економічний, нормативно-правовий, міжнародний, програмно-освітній, інформаційно-цифровий, дослідницько-освітній, викладацький виміри освітньої діяльності.

 Публічна дискусія «Де освіта у стійкості та відновленні України?» Учасники заходу обговорили проблемні аспекти, з якими стикаються навчальні заклади в умовах повномасштабної війни, розглянули питання ефективності сучасних освітніх реформ, їхнього впливу на якість освіти та інтеграцію в європейський освітній простір. Пропонуємо відеозапис заходу.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 За якими програмами відбуватиметься тестування для вступу в магістратуру. У 2024 році вступ для здобуття ступеня магістра для більшості вступників відбудеться на підставі результатів єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування. Завдання тестів укладаються відповідно до програм, затверджених Міністерством освіти і науки України.

 Український центр оцінювання якості освіти розпочав серію прямих етерів «НМТ-2024: ви запитуєте – ми відповідаємо». У першому випуску говорили про те, чим НМТ у 2024 році відрізнятиметься від минулорічного, якими будуть зміст та структура предметних тестів НМТ, як відбуватиметься реєстрація для участі у вступному випробуванні, коли і де потенційні учасники / учасниці проходитимуть тестування та як визначатимуть результати для вступу. Пропонуємо до вашої уваги відеозапис цього заходу.

     

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua