Україна та світ | Освітній дайджест | 13 лютого 2024

  

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 У МОН анонсували розміри освітніх грантів у відношенні до результату НМТ. Очікується, що розмір освітнього гранту матиме пряму залежність від результатів національного мультипредметного тесту. За розрахунками МОН, розмір гранту на здобуття вищої освіти коливатиметься від 15 до 50 тисяч грн.  Планується, що претендувати на грант зможуть вступники, які за результатами тестування отримають не менше 150 балів з двох предметів.

 Вступні до магістратури-2024: календар проведення. Відповідно до календарного плану організації та проведення у 2024 році вступних випробувань до магістратури, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України, вступні випробування проходитимуть у дві сесії:  основна сесія: 24 червня —  15 липня; додаткова сесія: 31 липня —  14 серпня. Наказом також передбачено два періоди реєстрації осіб, які бажають узяти участь у ЄФВВ та/або ЄВІ, —  основний та додатковий.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Students as teacher whisperers: a case study of course co-creation for and with students. Since 1999, the Bologna Process has advocated a new teaching paradigm, the so-called student-centered approach to learning, and towards more coherence in the European higher education system. This paper explores how the co-creation of course contents and learning activities, for and with students, may be implemented to sustain a student-centered teaching evolution. 

 27-29 лютого 2024 року відбудеться черговий сезон проєкту Uni-Biz Bridge «Сучасний викладач». Його мета - побудувати міст взаємодії між бізнесом та освітою. Під час заходу планується обговорити наступні питання: як сформувати особистий бренд викладача; Work & Study - популярний тренд чи реальне рішення для розвитку талантів; інструменти та підходи до правильної постановки цілей; стресостійкість як базова компетенція сучасного викладача; діджитал-помічники під час занять зі студентами; інструменти, пріоритети та планування як елементи тайм-менеджменту.

 22 лютого 2024 року відбудеться вебінар від Clarivate «Оцінка міжнародної співпраці». Під час заходу  дізнаєтесь, як за допомогою Web of Science Core Collection та InCites визначити наявні та потенційні співпраці, оцінити їхню ефективність, проаналізувати співпрацю України в цілому та її окремої установи.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення. 75 % учнів мають прогалини у знаннях, а чверть песимістично дивляться на майбутнє України і хочуть виїхати за кордон. Як війна впливає на освіту в громадах сьогодні та чого нам чекати завтра?  Відповідь на це та чимало інших запитань — у дослідженні «Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення». Пропонуємо ознайомитися з повним звітом дослідження та відеозаписом презентації.

 Міжнародна освіта в умовах війни: кейс Марокко. За даними Українського державного центру міжнародної освіти, Марокко входить до п’ятірки країн, з яких до нас на навчання приїздить найбільше студентів. Станом на 1 січня 2024 року в Україні навчаються понад 2 тисячі студентів з Марокко, які здобувають освітні ступені бакалавра, магістра та доктора філософії. Попереду лише такі визнані світові лідери міжнародної співпраці у сфері навчання, як Китай та Індія.

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Офіс доброчесності НАЗК має намір у наступному навчальному році залучити 50 університетів до викладання дисципліни "Антикорупція та доброчесність". У грудні успішно завершилось пілотування цієї дисципліни у 10 вишах, яке тривало один семестр. Навчання охопило більше 800 студентів різних курсів та спеціальностей. Про підсумків пілотного проєкту можна дізнатися з презентації.

 

ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 What Are The Key Aspects Of Digital Transformation And How Are They Relevant To Higher Education? Explore the critical aspects of digital transformation for universities and their relevance to higher education, including data-driven decision-making and personalized learning experiences.

    

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua