Україна та світ | Освітній дайджест | 16 січня 2024

  

РЕФОРМУВАННЯ ОСВІТИ

 Україна не тільки не припинила під час повномасштабних воєнних дій освітній процес, а й продовжує реформувати освітню галузь. Зокрема, це стосується і сфери вищої освіти, яка за роки Незалежності змінювалася неодноразово. Зараз у планах уряду – зміна підходів до державного замовлення, а відтак і до фінансування вищої освіти. Про нові підходи до фінансування вищої освіти, гранти на навчання та їх розміри, необхідні законодавчі зміни для цього, а також про освітянське лідерство – Укрінформу розповів заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Стратегічна співпраця між бізнесами та університетами: ключові фактори успіху та дієвість. В сучасному світі, де технології стрімко розвиваються, а конкуренція стає все більшою, співпраця між бізнесами та університетами стає стратегічною необхідністю. Це партнерство відкриває двері для інновацій, розвитку людських ресурсів і вищого рівня конкурентоспроможності. В основу статті закладені ключові аспекти та переваги співпраці між цими двома секторами.

 What if? Exploring possible futures of transnational cooperation for Europe’s universities. This report analyses external drivers of change in six dimensions (political, economic, social, legal, technological, and environmental). It outlines four forecasts of possible future transnational university cooperation with partners in Europe and beyond.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Вагові коефіцієнти й конкурсний бал 2024. Щоб вступити до вишу, в абітурієнта має бути достатній конкурсний бал. На його розрахунок впливають не тільки результати вступних випробувань, але й певні коефіцієнти. Відповідно в різних вишах на окремі спеціальності у вступника можуть бути різні шанси вступити на навчання. Пояснюємо, як працюють вагові коефіцієнти та який конкурсний бал достатній для вступу 2024.

 За оцінками Міністерства освіти і науки розмір гранту для здобуття вищої освіти може складати від 15 до 55 тисяч грн на рік. Наразі держава оплачує навчання одного бюджетника в середньому в розмірі 54 900 на рік.  Для отримання гранту розміром 55 тисяч грн, вступнику необхідно мати високі результати ЗНО/НМТ.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 1-2 березня 2024 року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Штучний інтелект у науці та освіті». Місія заходу – висвітлення особливостей та напрямів застосування проривних технологій штучного інтелекту у наукових дослідженнях, економіці та освітніх практиках.

 Creating Training Modules With AI: Top Ideas And Tools To Help You Get Started. A training module is the core element of an effective training program. Learn how to use AI for training module building and discover the best tools to make the process quick, seamless, and targeted toward individual learner needs.

 Three ways to use ChatGPT to enhance students’ critical thinking in the classroom. The balance between technology and traditional educational values, as well as ensuring that AI complements, rather than replaces, the human element in education, are the keys to maximizing AI’s benefits in the classroom, writes Nikolas Dietis.

   

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Нові надходження» містить друковані та електронні видання, які поповнили фонд бібліотеки СумДУ у листопаді – грудні 2023 року. До вашої уваги новинки з усіх галузей знань.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua