Україна та світ | Освітній дайджест | 28 листопада 2023

  

ЯКІСТЬ ОСВІТИ

 Державна служба якості освіти України презентувала результати третього щоквартального онлайн-опитування здобувачів освіти та викладачів закладів фахової передвищої і вищої освіти з питань організації освітнього процесу та якості навчання в умовах воєнного стану, що було проведене з 25 вересня до 4 жовтня 2023 року. Загальні результати вказують на те, що потреби учасників освітнього процесу забезпечуються на належному рівні, але подекуди залишаються невирішені питання, пов’язані з особливостями організації навчання в умовах воєнного стану.

 

РЕЙТИНГИ

 Якої думки Європейська асоціація університетів про рейтингування закладів вищої освіти? Рейтинги з’явилися кілька десятиліть тому і займають значне, хоча й суперечливе місце в дискусіях про ефективність роботи університетів та вимірюванні якості у вищій освіті. Основні недоліки рейтингування стосуються вибору і використання конкретних показників, методів збору даних та невимірювання ними якості та досконалості освіти закладів вищої освіти. Експерти Європейської асоціації університетів нещодавно підготували з цього питання невеличкий коментар, український переклад якого пропонується вашій увазі.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Результати вивчення вступної кампанії 2023 року у вищій та фаховій передвищій освіті. При вивченні перебігу вступної кампанії в 2023 році основну увагу було зосереджено на таких основних напрямах: змістовність Правил прийому до закладів освіти та актуальність їх внесення закладами освіти до Єдиної державної електронної бази з питань освіти; оприлюднення інформації на сайтах закладів освіти; вивчення задоволеності вступників організацією, доступністю та якістю проведення вступної кампанії, а також виявлення проблем, що виникали під час вступу.

 Освіта.ua презентує проєкт із вартості навчання на програмах бакалавра. Проєкт містить інформацію з актуальними відомостями про вартість навчання в українських вишах на денній формі протягом 2023/24 навчального року. До переліку включені освітні програми, прийом заяв про вступ на які відбувся під час основного набору абітурієнтів у липні 2023 року.

 

ОСВІТА ЗА КОРДОНОМ

 Освіта за кордоном: топ-3 країни, куди поїхали навчатися українці у 2022 та 2023 роках. Повномасштабне вторгнення значно вплинуло на рішення щодо вибору країн й університетів для навчання. Які країни світу обрали учні для здобуття вищої англомовної освіти у 2022 та 2023 роках, розповіла керівниця експертів з вищої освіти за кордоном Діана Хоменко за результатами дослідження, що провела компанія серед своїх клієнтів.

 Recognition of Prior Learning for Ukrainian Refugee Students.  The influx of highly qualified refugees from Ukraine has posed unique challenges for Recognition of Prior Learning policies and practices in host countries. Analysing recent survey results, this policy brief provides an overview of the diverse RPL measures countries across the OECD have implemented in order to ensure a swift continuation of learning for Ukrainian refugee students. From extending application deadlines to international cooperation on qualifications information sharing, the policy landscape is evolving rapidly to ensure these highly skilled individuals can be included effectively into new educational environments.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 How consensus grading can help build a generation of critical thinkers. Instead of punitive testing and high-stakes exams, consensus grading helps students learn how to critique their own work. James Thompson encourages a real-time reflective approach to assessment.

 2 грудня 2023 року відбудеться  вебінар Clarivate "Автори та цитування". Ви дізнаєтесь, які абсолютні та нормалізовані метрики використовують для оцінки впливу науковця, що таке високоцитовані роботи та високоцитовані науковці, як визначаються Citation Laureates™, яким чином вони пов’язані з Нобелівською премією та багато іншого.   

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 Експерти з Гарвардського університету дослідили, як нейромережі впливають на навчання студентів. Штучний інтелект вже активно проникає у наші будні. І хоч абсолютний інтелектуальний успіх ШІ ще попереду, проміжними результатами його роботи вже користаються тисячі людей. Експерти з Гарвардського університету дослідили, як успішність студентів впливає на їхнє бажання використовувати нейромережі у навчанні.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Consultants:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua