Україна та світ | Освітній дайджест | 28 червня 2023

 

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 «Сучасна вища освіта — не для слабаків». Якість освіти молоді у 2023−2024 році визначить здатність України відновити економіку після перемоги. Тому зараз надважливо інвестувати в освіту та надавати можливості для студентів вдома, щоб вони хотіли залишатися, повертатися й розвивати власну країну. Ректор «Київської школи економіки» Тимофій Брік ділиться власними спостереженнями за молоддю і пропонує рішення, як залучити молодь до якісної освіти в Україні.

 Магістратура для айтівців: популярність освітніх програм зросла вп'ятеро від лютого минулого рокуУкраїнські виші пропонують багато нових програм. Однією з найбільш популярних спеціальностей лишаються інформаційні технології. Крім того, уже навіть стало трендом бажання спеціалістів навчатися далі та здобувати диплом магістра в цій галузі. Чи варто зараз заглиблюватися в навчання і за якими напрямами, розповів Mind Chief Learning Officer у Sigma Software Максим Почебут.

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 Доброчесність та ставлення до корупції серед українських учнів. Де молоді громадяни можуть уперше зіткнутися з корупцією та недоброчесністю? Вочевидь, уже в школі вони можуть зрозуміти, що є інші способи отримати хорошу оцінку, крім вивчення матеріалу та виконання домашніх завдань. У статті проаналізовано результати опитування підлітків віком від 15 до 18 років, щоб побачити, чи стикаються вони з корупцією та/або відсутністю доброчесності і як цей досвід впливає на їхні уявлення про корупцію та участь у недоброчесних практиках.

 Uphold academic integrity: fostering student-educator partnerships. The Turnitin team sat down with Gill Rowell, Customer Engagement Specialist at Turnitin, who shared her expertise on engaging students in discussions on academic integrity. Instead of establishing policies without their involvement, Gill encourages educators to involve students and invite them into the conversation. You might be surprised by what happens.

   

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Що варто знати про вступну кампанію у 2023 році? Цьому питанню був присвячений вебінар на онлайн-платформи iLearn за участю директорки Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко та заступника міністра освіти і науки з питань вищої освіти Михайла Винницького. Пропонуємо відеозапис цього заходу.

 Якою буде вступна кампанія-2023: умови, дати, документи. У публікації надано усі деталі про вступ у заклади вищої освіти у 2023 році, а саме:  умови та основні строки вступу до ЗВО, які документи потрібно подавати вступнику, які пільги є для абітурієнтів, які іспити потрібно складати, чи можна вступати дистанційно.

 Чи можливе повернення до ЗНО? Чи може НМТ замінити ЗНО? Як розвивати НМТ, щоб він став повноцінним онлайн-тестуванням? Про все це очільниця УЦОЯО Тетяна Вакуленко розповіла на освітньому фестивалі «Вчителі майбутнього». Пропонуємо головні тези з виступу та прогнози про майбутнє НМТ.

 

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 ChatGPT у вищій освіті: як використовувати з розумом. Тренерка Journalism Teachers’ Academy, PhD з масових комунікацій, доцентка Анастасія Гринько та PhD з німецької лінгвістики, доцент Отмар Баерисвіл досліджують можливості ChatGPT, які на перший погляд здаються приголомшливими. Яку цінність має чат-бот для навчання і чи справді викладачам його треба остерігатися, читайте у їх публікації.

 

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua