Україна та світ | Освітній дайджест | 6 червня 2023

 

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

 Інформаційний бібліографічний список «Сучасна наука та вища освіта» містить книги, статті із друкованих та електронних періодичних видань, які надійшли до бібліотеки СумДУ у травні 2023 року.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 The future of Digitally Enhanced Learning and Teaching in European higher education institutions. This report summarises the main results, insights and open questions of the DIGI-HE project and sets them in the wider context of Europe’s institutions and systems. As such, this final report publication reflects on digitally enhanced learning and teaching (DELT) that took place in very unusual times, i.e. the Covid-19 pandemic. It may also help some institutions to reflect on their own journey through this period and consider their next steps.

 14 червня 2023 р. відбудеться круглий стіл «Використання штучного інтелекту в освіті: CHATGPT і більше». Мета заходу - визначення перспективних підходів до освітніх застосувань та експертне обговорення потенційних проблем етичного та безпечного використання різних моделей штучного інтелекту. Зокрема, будуть розглянуті освітні аспекти використання ШІ; академічна доброчесність та використання ШІ; психологічні аспекти застосування ШІ для освітніх цілей; кібербезпека під час застосування ШІ. Організатори заходу: Рада молодих учених при МОН України, Офіс підтримки вченого, ДНУ «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації», Інститут проблем штучного інтелекту МОН України і НАН України, Інститут цифровізації освіти НАПН України.

   

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Відбудова освіти для розумнішої та сильнішої України. Як освіта в Україні впоралася з викликами повномасштабної війни? Як вона допоможе у відбудові України та що потрібно зробити для цього? Відповіді – у матеріалі публікації.

 Перспективні галузі і професії майбутнього для відновлення України. На фахівців та фахівчинь яких галузей буде стійкий попит на ринку праці у післявоєнний період? Рекомендації щодо роботи майбутнього в Україні до 2025 року під впливом наслідків повномасштабної війни згідно дослідження "Future of Work 2030: Як підготуватися до змін в Україні" з урахуванням змін, спричинених повномасштабною війною.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 5 червня стартував додатковий період реєстрації для участі в НМТ, який триватиме до 12 червня. Він передбачений для тих, хто реєструвався в основний період, але отримав відмову. Також для тих випускників, які з поважних причин не змогли вчасно зареєструватися.

 Як бути, якщо не вдалося пройти НМТ під час основних сесій? Під час проведення основних сесій національного мультипредметного тесту можуть виникнути обставини, за яких учасник не зможе взяти участі в НМТ. Як діяти, щоб скористатися можливістю пройти тестування під час додаткових сесій, роз’яснює Український центр оцінювання якості освіти.

 

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ

 What is academic integrity? Is it a policy? Value? Does it change by person or culture? We do a deep dive into academic integrity in publication.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Building Community and Connection Between Students and Instructors in Asynchronous Courses. Оnline teaching has become more popular and accessible for students. As such, more instructors are teaching online courses. Asynchronous online courses can create barriers for instructors to connect with students, but instructors can implement small and significant changes to their online courses that can help build community, connection, and relationships. Ideas for manageable connection principles include getting to know each other, empathy, communication, and feedback. 

 Як вчителям відновитися під час відпустки та чому це так необхідно. Професія викладача відноситься до типу “людина-людина” та пов’язана з високим ризиком вигорання. Саме тому важливо дозволити собі якісно відпочивати та створити простір відновлення. Як це зробити дізнайтесь з порад фахівців.

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua