Україна та світ | Освітній дайджест | 16 травня 2023

 

 

ЯКІСТЬ ОСВІТИ

 Державна служба якості освіти України презентувала результати першого квартального онлайн-опитування здобувачів освіти та викладачів закладів фахової передвищої та вищої освіти з питань організації освітнього процесу та якості навчання в умовах воєнного стану. Абсолютна більшість респондентів із числа викладачів (92 %) та студентів (68 %) позитивно оцінили організацію освітнього процесу у 2022/2023 навчальному році.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 Які школи та виші порушували мовний закон у 2022 році? Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь опублікував звіт про стан дотримання Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у 2022 році. Він охоплює десять галузей суспільного життя, зокрема і освіту.

 Аспірантура в Україні. Державна служба статистики України опублікувала дані про ситуацію у вищій та післядипломній освіті у 2022 році. У публікації проаналізовано, які зміни відбулися в аспірантурі.

 Панельна дискусія «Сертифікація ІТ-дисциплін: синергія бізнесу та освіти» була присвячена обговоренню стану сучасної ІТ-освіти, шляхів взаємодії бізнесу та освіти, мотивації студентів до вивчення ІТ-дисциплін в університетах, демонстрації відповідності освітніх матеріалів вимогам бізнесу. Пропонуємо відеозапис цього заходу.

  

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 Як війна вплинула на ринок освіти і чому молодь йде на непотрібні спеціальності. На початку цього навчального року в Україні з'явилося понад 245 тис. студентів закладів вищої освіти. Загалом же їхня кількість сягає мільйона. На перший погляд така тенденція цілком позитивна. Мовляв, чим більше освічених громадян, тим краще. Але насправді ця статистика після ретельного розбору свідчить про катастрофічну ситуацію у вітчизняній освіті.

 Як рік великої війни вплинув на онлайн-навчання українців – інсайти та цифри. Повномасштабна війна не просто не відбила жагу українців навчатися, а призвела до суттєвого сплеску в онлайн-освіті. Співзасновник онлайн-університету Prometheus Іван Примаченко проаналізував основні тенденції, активність, освітні запити, міжнародні гранти і нові можливості он-лайн освіти українців за рік війни.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Вступна кампанія – 2023: не такий страшний НМТ як його малюють. За даними Міністерства освіти та науки, понад 276 тисяч осіб зареєстрували персональні кабінети для участі в національному мультипредметному тесті. До них ще додаються ті бажаючі, хто має результати зовнішнього незалежного оцінювання 2020–2021 років та НМТ-2022. Загалом, у вступній кампанії бере участь приблизно половина випускників шкіл. Укрінформ дослідило додаткові виклики цьогорічних перегонів за місця у вишах.

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ

 Серйозним викликом в умовах сьогодення стає готовність дослідників до взаємодії в контексті Відкритої Науки. Управління даними досліджень стає важливою практикою в сучасному науковому середовищі. Відеозапис вебінару «Управління даними досліджень з інструментами Google» знайомить з визначенням даних досліджень, їх типами, пошуковими можливостями Google Dataset Search та візуалізацією через Data Gif Maker.

 Top tips on providing useful feedback to students. From showing appreciation for effort to using game-based learning effectively, Preeti Aghalayam outlines some options for making feedback work for your students.

 

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua