Україна та світ | Освітній дайджест | 4 квітня 2023

 

НОВИНИ БІБЛІОТЕКИ

Інформаційний бібліографічний список «Сучасна наука та вища освіта» містить книги, статті із друкованих та електронних періодичних видань, які надійшли до бібліотеки СумДУ у березні 2023 року. 

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Is Education Losing the Race with Technology? This study shows that AI could potentially outperform large shares of the population on PIAAC – 90% of adults in literacy and 57-88% of adults in numeracy. According to experts, AI will solve the entire literacy and numeracy tests by 2026. These findings have important implications for employment and education. Large shares of the workforce use literacy and numeracy skills daily at work with a proficiency comparable or below that of computers. AI could affect the literacy- and numeracy-related tasks of these workers. In this context, education systems should strengthen the foundation skills of students and workers and teach them to work together with AI.

 Evolving education: the impact of AI And VR technology on the future of learning. AI and VR technology will transform education, offering personalized and immersive learning experiences. However, successful implementation requires consideration of ethical and equity issues, and a focus on human interaction. This article explores the potential impact and necessary steps for success.

 

ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ

 В аналітичному матеріалі «Аналіз провідного вітчизняного та зарубіжного досвіду щодо реалізації соціальної відповідальності університетів під час конфліктів, воєнних дій та повоєнного відновлення» досліджено взаємодію вітчизняних і зарубіжних університетів із громадськими організаціями у контексті забезпечення соціальної відповідальності; ідентифіковано тенденцію посилення уваги до благополуччя студентів та академічного персоналу як складника соціальної відповідальності університету; засвідчено погіршення психологічного здоров’я студентства та науково-педагогічних працівників в умовах війни; запропоновано техніки і методики психологічної підтримки та самодопомоги.

  

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 20 квітня 2023 року відбудеться вебінар «Розбудова сталої глобальної економіки: виклик вищій освіті». Приєднуйтесь до заходу від Clarivate та дізнавайтесь, як завдяки цілеспрямованим дослідженням, викладанню та навчанню університети світу можуть грати ключову роль у глобальному переході до сталого розвитку.

 ChatGPT та освітня реальність: новітня технологія може стати помічником у навчанні. ChatGPT, немов лавина, увірвався в наш медіапростір. За допомогою чатботу автори генерують поради, огляди, есе, ідеї та оповідання. А учні з усього світу використовують його, щоб швидше знаходити інформацію, зв’язувати розрізнені дані та… обходити систему. Про можливості й проблеми використання чатботу в галузі освіти, про те, чому не варто лякатися нового та як отримати сучасні знання читайте у матеріалі публікації.

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 На НМТ-2023 вже зареєструвалося 14 тисяч випускників: який предмет на вибір – найпопулярніший. За 4 дні від початку реєстрації майбутні учасники НМТ створили майже 54 тисячі персональних кабінетів. І вже 14 тисяч українських випускників отримали повідомлення про успішну реєстрацію на тест. Найпопулярніший предмет додаткового блоку серед вступників – історія України та іноземна мова.

 На сайті Українського центру оцінювання якості освіти опубліковано перелік країн та міст, в яких буде можливість пройти національний мультитест. Наразі це 24 країни та 41 місто. Список населених пунктів не остаточний, адже перемовини з окремими установами та організаціями ще тривають.

 

ВИКЛИКИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 27 квітня 2023 року відбудеться науково-практична конференція «Відкрита наука в умовах інтеграції освіти України до європейського дослідницького простору». Мета заходу - розвиток теоретичних засад і обмін практичним досвідом застосування технологій відкритої науки в закладах освіти і наукових установах, використання дослідницьких цифрових сервісів та е‑інфраструктур, шляхів інтеграції у Європейський дослідницький простір. Організатор - Інститут цифровізації освіти НАПН України.

 Чим українські підлітки особливі: велике дослідження тинейджерів під час війни. Якими зростають підлітки в Україні? Тривожнішими, ніж їхні однолітки в інших країнах? Чи, може, стійкішими та сміливішими? Альтруїстичнішими? «Клуб Добродіїв» за підтримки Plan International презентував результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє». Пропонуємо ознайомитися  з найцікавішими  тезами з нього.

 

  

 

Чи була корисною для Вас інформація?

  

 

Консультанти:

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua