Дата публікації:
18 травня 2023
Кількість переглядів:
404
Поділитися:

Щороку у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки. Наука значно полегшує наше життя, служить на благо людства і об'єднує людей у прагненні зробити світ кращим. 

Наука нерозривно пов’язана зі сферою освіти. Доповнюючи одна одну, ці дві галузі створюють симбіоз взаємодопомоги ‒ освіта забезпечує науку новими методами пізнання, а наука, натомість, віддячує інструментарієм для подальшого розвитку та вдосконалення.

Значними успіхами на науковій ниві відзначається і Сумський державний університет. Він є членом 25 міжнародних організацій, зокрема Міжнародної та Європейської асоціації університетів. 

10 травня 2023 року СумДУ підписав Меморандум про співпрацю в рамках Альянсу українських університетів з метою повоєнної модернізації та розвитку вищої освіти України. Разом із Сумським державним університетом Меморандум про співпрацю у складі Альянсу українських університетів підписали: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Національний університет водного господарства та природокористування, Український католицький університет і Київська школа економіки.

СумДУ вперше став виконавцем складової частини дослідно-конструкторської роботи у рамках завдань Державного оборонного замовлення України на 2022–2023 рр.

Представниками медичного інституту отримано два міжнародні гранти для проведення наукових досліджень і розробок у рамках програми Європейського Союзу Horizon Europе. До складу консорціумів, разом із СумДУ, увійшли університети та підприємства 13 країн. Це проєкт «Towards MXenes` biomedical applications by high-dimensional immune MAPping» та проєкт ARGO (Towards development of new antibacterial strategy for dentistry).

Університет отримав міжнародний грант за програмою НАТО «Наука заради миру і безпеки», дослідження за темою «3D printed functional elements for flexible electronic devices» проводяться у консорціумі із загальною координацією Університету Валенсії (Іспанія).

За підсумками участі у конкурсі проєктів, які будуть фінансуватись за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу «Горизонт 2020», що проводило МОН України, 4 проєкти від університету з 40 відібраних стали переможцями.

Завершено розробку, виготовлення та наприкінці року введено в дослідну експлуатацію систему моніторингу електроспоживання будівель, корпусів, окремих приміщень – «Energy Kodros».

Університет приєднався до Національного консорціуму ORCID-Україна.

Сумський державний університет посів друге місце серед закладів вищої освіти України за результатами моніторингу ефективності участі ЗВО України в головних конкурсах наукових проектів (міжнародних і вітчизняних) у 2022 році, проведеного Центром міжнародних проєктів «Євроосвіта».

Авторський колектив вчених університету у складі проф. Віталія ІВАНОВА та проф. Івана ПАВЛЕНКА стали лауреатами Премії Верховної Ради України молодим ученим.

Проф. Інна МАКАРЕНКО стала стипендіатом іменної стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук.

Десяти представникам СумДУ призначено з листопада 2022 року стипендію Кабінету Міністрів України для молодих учених (Бондаренко О., Височина А., Москаленко В., Назаров М., Острога Р., Самусевич Я., Сікора В., Скиданенко М., Тютюник І., Уткіна М.).

За результатами зимової версії 2023 року світового рейтингу репозитаріїв Transparent Ranking від Webometrics, репозитарій Сумського державного університету посів перше місце серед інституційних репозитаріїв України за кількістю документів, проіндексованих Google Scholar (69 300).

СумДУ – перший ЗВО України, що отримав інституційне членство в Європейській мережі академічної доброчесності (European Network for Academic Integrity). Асоціація у своєму складі має декілька робочих груп, до роботи в одній із них – Educational Materials on Academic Integrity  – долучився керівник Групи сприяння академічній доброчесності СумДУ Артем АРТЮХОВ. До речі, науковець став лауреатом премії Tricia Bertram Gallant Award for Outstanding Service. Цією нагородою визнаються та вшановуються члени International Center of Academic Integrity (ICAI, США) з числа науковців і практиків, які протягом попереднього навчального року брали активну участь у становленні культури академічної доброчесності у своєму закладі вищої освіти та на національному і міжнародному рівні.

Згідно з результатами рейтингу українських університетів за показниками бази даних SciVerse Scopus 2023 року за індексом Гірша – кількісним показником, що базується на числі наукових публікацій і кількості їх цитувань, Сумський державний університет обійняв сьому позицію.

У 2022 році зменшилась загальна кількість публікацій порівняно з попереднім роком, які індексуються БД Scopus (475 – 2022 рік, 617 – 2021 рік) або WoS (367 – 2022 рік, 349 – 2021 рік). Натомість, намітилася тенденція до зростання міжнародної співпраці. У 2022 році науковці СумДУ створювали наукові роботи з науковцями із 70 країн світу.

 

Географія співпраці. Десятка країн лідерів

     

Міжнародна, національна та інституційна співпраця Сумського державного університету, 2019-2022 рр.

Одна з останніх подій у науковому житті  – Сумський державний університет і Університет Ліверпуля розпочинають співпрацю над новою науково-інноваційною програмою цифровізації та цифрової трансформації.

Цей рік для Сумського державного університету особливий. Ми відзначаємо 75-річчя від дня заснування. Попри виклики воєнного часу, університет розвивається і продовжує забезпечувати зростання обсягів та підвищення якості і ефективності результатів та показників наукової діяльності.

 

У статті наведено інформацію про наукову діяльність та здобутки науковців Сумського державного університету у 2022 році. При її підготовці використано такі матеріали: “Звіт про наукову діяльність Сумського державного університету у 2022 році”, “Стан наукової діяльності університету та заходи щодо її подальшого розвитку” та інформацію із сайту Університету.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua