Дата публікації:
26 січня 2023
Кількість переглядів:
422
Поділитися:

«Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього,
хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани».
М.Т. Рильський

Крути... Що нам відомо про цю подію?

Це - героїчний подвиг чи даремна жертва? Болюча правда чи радянські наративи? Були юнаки, навчені воювати та озброєні, чи протистояли навалі ворога голіруч? Скільки їх було - 30, 300? Покинуло їх військове керівництво на вірну смерть, чи щось пішло не так? Чи доцільне порівняння крутянців та спартанців під Фермопілами? Чи відома точна дата бою?

Нарешті, бій під Крутами – поразка чи перемога українців?

Дуже багато запитань…

Знаходь відповіді, спираючись лише на достовірну інформацію. Дістатися історичної правди допоможуть надійні джерела, де факти ґрунтуються на свідченнях очевидців та архівних документах. Допоможуть книги з фондів бібліотеки СумДУ:

Досить інформативними є відеоресурси всесвітньої мережі, як от:  

Вартий уваги також художній фільм «Крути 1918», який має безліч коментарів, як схвальних так і не дуже… Режисер: Олексій Шапарєв. До речі, головний герой Євген Ламах, який зіграв Андрія Савицького, родом із Лебедина Сумської області. Навчався в Сумській гімназії №1.

Зіставляй факти, думай, аналізуй і тільки тоді пазл історії буде зібраний воєдино. Очевидно одне – боротьба за Україну була запеклою, триває і зараз! Втрачали і продовжуємо втрачати найкращих. Але, герої не вмирають! Вони живуть, доки жива пам'ять про них! По всій країні маємо вулиці названі на честь Героїв Крут, наше місто не є винятком. Вулиця, яка раніше іменувалася Черепіна, тепер носить ім’я Героїв Крут. На одному з будинків встановлено пам’ятну дошку. Тож, пам’ятаймо! Віримо, що цього разу подолаємо ординців!

Слава Україні!
Героям Слава! 

P.S. Запрошуємо на кіносеанс до бібліотеки! Перегляд фільму «Крути 1918» відбудеться 31 січня 2023 року о 15.00 в аудиторії 202 Конгрес-центру, що на вул. Покровській 9/1. 

 

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua