Дата публікації:
22 грудня 2022
Кількість переглядів:
387
Поділитися:

Ми перебуваємо в розпалі першої у світі кібервійни, в якій держава-агресор використовує технології, пропаганду, дезінформацію та цифрові інструменти як зброю. Тому кожен із нас має опанувати прості правила цифрової безпеки, щоб підтримувати стабільність власного цифрового простору.

В Україні запущено безкоштовний інструмент із цифрової безпеки – онлайн-платформу Nadiyno. Перед запуском платформи були вивчені загрози, характерні для різних аудиторій, окупованих та підконтрольних територій. Цікавилися, які небезпеки виникають в активістів, волонтерів. Було виявлено, що людям найчастіше зламують облікові записи в соцмережах, коли вони, наприклад, не користуються двоетапною автентифікацією. 

Nadiyno – інструмент створений для підвищення цифрової грамотності громадян: посилення особистої онлайн-безпеки, подолання онлайн-загроз, захисту персональних даних. 

Платформа має три розділи для користувачів: база знань, безпека в умовах війни та безпека за 10 хвилин. Усі розділи містять поради щодо безпеки пристроїв з операційними системами: Android, iOS, MacOS, Windows. Також зібрано поради щодо захисту та видалення акаунтів месенджерів та соцмереж (Telegram, Instagram, Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, TikTok, Twitter, Signal, Google, YouTube). 

Поради кожного розділу можна відсортувати за темами: акаунт, інструменти, комунікації, програмне забезпечення, смартфон та ноутбук. Вони подають готові рішення для складних ситуацій і перевірені актуальні поради. Людина сама може зайти, почитати поради та отримати індивідуальну консультацію в оператора. Є 10 операторів, які готові відповісти у чаті у різних месенджерах: Signal, Telegram, WhatsApp. Також можна залишити запит через форму на сайті.

Які поради можна отримати на платформі Nadiyno?

  • налаштування двофакторної аутентифікації;
  • збереження паролів;
  • очищення історій дзвінків та історій пошуку;
  • перегляд видалених повідомлень;
  • безпека користування VPN-сервісами;
  • економії заряду смартфона на випадок блекауту;
  • створення прихованих файлів на пристроях;
  • безпека користування месенджерами на окупованих територіях;
  • збереження вмісту акаунтів соцмереж перед видаленням.

Особливо корисна платформа для жителів тимчасово окупованих територій України. Вона допоможе підготуватися до перевірки смартфона та уникнути професійного прослуховування.

Наразі цей ресурс працює в тестовому режимі.

Гаряча лінія Nadiyno працює з 8:00 до 22:00, 5 днів на тиждень. Але якщо ви поставите запитання в неробочі години, його опрацюють за першої можливості в робочий час.

Розповідайте про проєкт знайомим та захищайте свої дані надійно!


Платформа Nadiyno створена в межах проєкту “Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні” від ГО “Інтерньюз-Україна”, що фінансується Міністерством закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (GAC) через канадську неприбуткову організацію eQualitie Inc. Інформаційними партнерами платформи стали Міністерство цифрової трансформації України та національний проєкт Дія.Цифрова освіта.



Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua