Дата публікації:
08 грудня 2022
Кількість переглядів:
330
Поділитися:

На онлайн-платформі Google Arts & Culture, яка надає доступ до мистецтва з музеїв усього світу, з'явилася платформа про українську культуру під назвою «Україна поруч». Відтепер Україна має свій простір на одній з найпопулярніших у світі платформ що надає доступ до цифрових версій мистецьких творів з 80 країн світу. Над проєктом працювали 6 років.

«Україна поруч» (Ukraine is Here) демонструє непохитний дух України та дозволяє кожному досліджувати нашу багату культуру й традиції. Українська культура представлена чотирма розділами: Культура, Архітектура, Мистецтво та Природа.

Платформа Google Arts & Culture дає можливість:

  • дослідити автентичні й інтерактивні історії про українську культуру;
  • відвідати віртуальні екскурсії відомими музеями та культурними осередками України (Національний художній музей України, Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара", Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та ін.);
  • ознайомитися із роботами українських художників у 6 віртуальних виставкових просторах.

Завдяки зусиллям української команди Skeiron, платформа здатна демонструвати 3D-моделі понад  40 архітектурних об’єктів у Google Arts & Culture і в Google Пошуку. Серед таких культурних пам’яток – Софійський собор, замок Паланок і Національна опера України. Тут іноземці зможуть відкрити для себе країну, про яку досі знали дуже мало, а українці – знову закохатися у свою батьківщину. 

Всі матеріали доступні англійською мовою.

На платформі також доступні об’єкти, які пошкодили чи знищили російські окупанти. Наприклад, дзвіниця Успенського собору в Харкові.

Вже доступний гід «перлинами Києва» з унікальними модерними маєтками столиці або пам’ятками, внесеними до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Також тут можна дізнатися про історію українського соняшника, який вирощують в Україні з середини XVIII століття.

Дізнайтеся більше про проєкт «Україна поруч» можна на сторінці або за допомогою мобільного додатка Google Arts & Culture на iOS та Android.

Зробимо нашу культуру відомою світові! Вивчайте Україну та діліться посиланням з друзями з інших країн! 


Google Arts & Culture – це онлайн-платформа, використовуючи яку можна отримати доступ до зображень високої чіткості художніх робіт, які зберігаються у музеях — партнерах ініціативи.  
Проєкт був запущений компанією Google 01 лютого 2011 року, у партнерстві з 17 міжнародно відомими музеями, включно з Галереєю ТейтЛондонМузеєм мистецтва МетрополітенНью-Йорк та Галереєю УффіціФлоренція.
Платформа дозволяє користувачам здійснювати віртуальні тури галереями музеїв, знайомитись з фізичною та контекстуальною інформацією про художні роботи та створювати свої власні віртуальні колекції.
 
Цей проєкт реалізовано Міністерство культури та інформаційної політики України разом з Google за підтримки Олена Зеленська та 10 інших партнерів.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua