Дата публікації:
04 грудня 2022
Кількість переглядів:
492
Поділитися:

3 грудня в Україні відзначаєтся 300-річчя від Дня народження Григорія Сковороди.

Перший філософ-містик, український Сократ та надзвичайно талановитий промовець. Філософські твори Григорія Сковороди, його пісні, байки, а також спосіб життя мали величезний вплив на сучасників і на наступні покоління. Головним сенсом людського існування Григорій Савич вважав САМОПІЗНАННЯ.

 

«Уставав дуже рано, їв раз на день, без м'яса і риби, був завжди веселий, сильний, рухливий, з усього задоволений, до всіх добрий, усім готовий послужити. Поважав і любив добрих людей без різниці їх стану, навідувався до хворих, розважав сумних, ділився останнім з тим, хто нічого не мав» З біографії.

Існує думка, що Сковорода умів бачити майбутнє. Так, за переказами, він покинув Київ за декілька днів до того, як там почалась епідемія чуми, а також самостійно викопав собі могилу в день смерті.

Сковорода нікого не боявся та не поважав високі чини. Він вважав, що людину варто оцінювати за її розумом та досягненнями, а не за статусом у суспільстві.

Одного разу, імператриця Катерина ІІ забажала особисто побачити відомого філософа. При зустрічі, Григорій не вклонився їй. Коли ж Катерина запитала, чому він не хоче кланятися, Сковорода спокійно відповів:

«Не бажав я тебе бачити, ти сама захотіла на мене подивитися. А як же ти мене роздивишся, якщо я перед тобою удвоє зігнуся?»

Сковорода вів мандрівне життя, і не видав друком жодного твору, але зовсім не переймався через це. 

А що ти знаєш про великого філософа? Пригадаймо його творчість разом. Перевір свої знання і візьми участь у вікторині, присвяченій Г. Сковороді.

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua