Дата публікації:
21 листопада 2022
Кількість переглядів:
355
Поділитися:

Це книга, яку варто прочитати кожному українцю та українці.

Дисиденти – учасники антирадянського руху опору 1960-80-х років минулого століття – безсумнівно, одна з трагічних  і водночас важливих сторінок нашої історії. 

"З Михайлом Горинем, який після повернення оселився у Львові, ми не могли розмовляти вдома, бо все прослуховувалось. У нас були спеціальні блокноти, і коли ми були вдома, ми переписувались, і там одразу щезало те, що ти написав, коли ти перегортав сторінку. Щоб поговорити, ми виходили на вулицю і ходили так, щоб точно знати, що за нами ніхто не ходить…” – згадує дисидент Йосиф Зісельс.

Зараз нам важко це уявити, але саме такими були реалії життя в Радянському Союзі, який, по суті, був "в'язницею народів". Та були люди, які не боялися. Люди, які  були готові  пожертвувати всім, що мають, навіть життям. Вони кидали виклик тоталітарній системі і боролися за права людини, свободу слова та національне визволення. Їхньою зброєю було слово, якого так боялася радянська влада: підпільні газети, журнали та листівки. Так званий "Самвидав" друкував твори дисидентів, збирав факти порушень прав людини.

Книга "Дисиденти" – це збірка інтерв’ю Вахтанга Кіпіані з колишніми політв’язнями. Серед них були люди різних національностей, але найбільше – українців.  

"У кожній політичній зоні завжди українці переважали, становлячи приблизно половину або й більше половини контингенту. Де я тільки не бував, зокрема й на суворому режимі, так було всюди. І це враховуючи той факт, що українці становили 16% населення Совєтського Союзу. І це засвідчує те, що Україна ніколи не припиняла опору тоталітарному режиму." Василь Овсієнко, дисидент. 

Наразі, як і протягом багатьох десятиліть,  ми ведемо боротьбу з "імперією зла". Ми боремося за те, щоб і надалі жити у вільній демократичній країні, якою стала Україна після проголошення незалежності. І велика заслуга у боротьбі за національне визволення належить саме дисидентам. Тож давайте почуємо їхні голоси, які звучать крізь роки, нагадуючи всім нам, що свобода для українців – найбільша цінність

P.S. Вахтанг Кіпіані – український журналіст, публіцист, історик, головний редактор проєкту «Історична Правда», автор книги "Справа Василя Стуса.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua