Дата публікації:
07 листопада 2022
Кількість переглядів:
364
Поділитися:

Війна не відміняє книгу… І бути в тренді сучасного книговидання це ознака освіченої, зацікавленої та думаючої людини. 

Тому знайомимо вас з найбільш очікуваною та найвпливовішою подією культурного середовища світу в 2022 році – Франкфуртським книжковим ярмарком. Подією, яка визначає, що читатиме і перекладатиме планета найближчим часом.

Ярмарок відбувся 19-23 жовтня 2022 року і, на знак солідарності з українським народом, особлива увага була прикута до українських книговидавців та авторів.

Національний стенд України площею 100 м2 із власним подіумом було оформлено за мотивами мозаїки Алли Горської "Дерево життя", яку було знищено російськими військами в Маріуполі. 

На стенді свої видання представили понад 43 українські видавництва, зокрема «Видавництво Старого Лева», «Vivat», «Віхола», «Ранок», «Артбукс», Meridian Czernowitz, «Моя книжкова полиця», «Лабораторія» та інші. 

Цьогоріч слоганом України постали слова «Наполегливість існування», які сформулював філософ і перекладач Юрко Прохасько.

Родзинкою української команди стала присутність на ярмарку першої леді України Олени Зеленської, яка разом з першою леді Німеччини Ельке Бюденбендер презентували некомерційний проєкт Better time stories  з підтримки українських дітей-біженців у Нідерландах, Бельгії, Німеччині та Австрії.

 

Дана ініціатива передбачає можливість придбання або пожертви книжок для переміщених дітей та появу книг українською мовою у бібліотеках багатьох країн світу.

 «Хочемо, щоб коли українська дитина просить маму почитати казку на ніч, вона відкривала книгу рідною мовою» – пояснила перша леді України.

Доречі, ви також можете долучитися до акції залишивши запит на видання або пожертвувавши книжки для дітей на сайті проєкту

Українські видавці та літератори, окрім представлення своїх творів і пошуку нових партнерів, доносили західним колегам і відвідувачам найбільшого у світі книжкового форуму те, що пережила Україна за місяці війни. 

На українському подіумі відбулися зустрічі не лише з визначними фігурами в літературному житті нашої країни - письменниками Сергієм Жаданом, Юрієм Андруховичем, Андрієм Курковим, Оксаною Забужко.

Про жахіття війни та воєнні злочини рф розповіли правозахисниця Олександра Матвійчук, яка цього року отримала Нобелівську премію миру, журналіст Станіслав Асєєв, колишній в'язнь в так званій «ДНР», український парамедик Юлія Паєвська-«Тайра», яка декілька місяців була бранкою росії.

Безпрецендентним став виступ перед представниками світового книжкового сектору Президента України Володимира Зеленського, який наголосив, що люди у світі повинні знати, що свобода може вистояти, а вбивці і кати понесуть відповідальність за свої злочини. 

Участь у Франкфуртському форумі для представників українського книжкового ринку стала не лише допомогою пережити скрутні часи воєнного лихоліття, але і надією на продовження публікацій нових книжок, їх просування на внутрішньому і зовнішньому ринку та здобуття популярності у всьому світі.

А нас, як читачів, за підсумками форуму чекає відкриття на літературному небосхилі нових молодих зірок та нових творів вже визнаних українських сучасних авторів.

Доречі, з багатьма відомими і запитуваними творами українських письменників ви можете ознайомитися відвідавши бібліотеку СумДУ! Книги чекають на вас!

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua