Дата публікації:
14 вересня 2022
Кількість переглядів:
695
Поділитися:

Обожнюєш книги, відчуваєш себе щасливими у книгарнях та на книжкових ярмарках? Радо купуєш їх, сподіваючись насолодитися читанням? Але з ряду причин не встигаєш їх читати і відкладаєш «на потім»? І сторінки книг так і залишаються недоторканими.

Тоді твоя поведінка класифікується як ЦУНДОКУ ("tsundoku")!

Саме так називають японці явище, коли людина купує і «складає на поличку» більше книг, ніж фізично може прочитати за своє життя.

Термін вперше з’явився в японських рукописах XVI століття, а сучасне значення сформувалося наприкінці XIX століття. Він поєднує декілька японських слів:  "цунде" - нагромадження речей, "оку" - залишити на потім, "доку" - читати.

Так що це: хобі, манія чи мистецтво? А може все разом?

Примірюй на себе і вирішуй сам.

Бо ЦУНДОКУ - це і любов до книг, і величезний світ літератури із спокусою кожного разу знайти щось до душі, жага знань і плани на майбутнє.

Це особливий психологічний настрій, коли тут і зараз хочеться прочитати про щось нове, цікаве лише для тебе. А потім не вистачає на це часу.

А  деякі вважають ЦУНДОКУ мистецтвом, бо завдяки збиранню книжок, навіть і непрочитаних, з’являються чудові колекції зібрань.  Як, наприклад, бібліотека Умберто Еко, яка налічує 30 тис. книжок про які письменник говорив: «Тут ви бачите лише частину, яку треба прочитати сьогодні до обіду, а решта — в офісі».

Незважаючи на заклики психологів до позбавлення від зайвих речей, не варто завзято позбавлятися непрочитаних книг. Фахівці впевнені, що стопки книг, що знаходяться в режимі очікування, мають на їхнього господаря позитивний вплив та стимулюють інтелектуальну діяльність.

І все ж таки, що ж робити з книгами, які чекають свого часу?

Маємо кілька порад:

  1. Не ставай ЦУНДОКУ, знаходь час для читання книжок.

Допоможе тобі в цьому видання з тайм-менеджменту, які ти зможеш знайти в нашій бібліотеці.

 Bezumtsi

 

 

 

 

     

 

2. Даруй прочитані та непрочитані книжки бібліотеці!

У нас вони отримають друге життя і безліч шанувальників, які скажуть тобі «ДЯКУЮ ЗА ЦІКАВУ КНИГУ!»

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua