Дата публікації:
12 травня 2022
Кількість переглядів:
401
Поділитися:

Вітаю, друзі!

Мене звати Наталя. 

Я працюю заступником директора бібліотеки. Одразу після закінчення університету почала працювати в СумДУ і він став моєю другою домівкою вже більш ніж на 20 років.

Сумна дата 24 лютого 2022 року розділила і моє життя на ДО та ПІСЛЯ....

Волею долі, мені разом з родиною, довелося покинути рідне місто Суми і шукати тимчасового прихистку вдалині від рідного краю. 

Завдяки допомозі волонтерів Червоного хреста, я опинилася у Верхній Австрії (селище Walding, що поблизу міста Лінц).

Проживаю зараз в дружній родині Пітера та Габі Zelinger, які утримують сімейний бізнес з переробки та утилізації відходів регіону. 

Наразі працюю дистанційно. 

Як правило, виконання своїх посадових обов'язків у віддаленому режимі вимагає більше відповідальності, забирає набагато більше часу та зусиль. Але... Сьогодні про інше...

Як істинному бібліотекарю, мені завжди було цікаво "підгледіти" особливості життя та діяльності інших бібліотек, зокрема, закордонних.

Тим паче, 9 років потому я мала нагоду особисто ознайомитися з досвідом роботи американських бібліотек.

Тому, маю з чим порівнювати себе, нас і нашу бібліотеку з іншими.

Я ВІДВІДАЛА БІБЛІОТЕКУ ЛІНЦСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЙОГАННА КЕПЛЕРА

Саме унікально жахлива ситуація, в якій ми опинилися, дозволила мені скористатися такою можливістю.

Екскурсію я забронювала онлайн на сайті бібліотеки. Зі мною одразу сконтактувала фахівець департаменту роботи з е-ресурсами Berit Breiner, яка згодом особисто і ознайомила мене з головною університетською бібліотекою.

Лінцський університет має давню історію. Витоки діяльності закладу беруть початок у далекому 16 столітті.

Наразі в університеті навчається близько 20 тис. студентів, кожен 9-й - іноземець.

Територія кампусу величезна, розташована у мальовничий парковій частині міста Лінц. 

Гірська місцевість та аромат хвої додає їй особливого шарму.

Будівля головної бібліотеки - ровесниця нашої центральної бібліотеки. Розташована у самому серці кампусу. 

Це дуже зручно для користувачів і вигідно для самої бібліотеки.

Сонячні промені протягом усього дня проникають до приміщення і роблять його світлим, комфортним і привабливим.

Філії бібліотек територіально наближені до будівель факультетів/інститутів та їх користувачів.

У головній бібліотеці є зона навчання 24/7. Зі слів Беріт, ця зона користується популярністю у студентів, особливо під час сесій.

За фінансового сприяння університету, співпраці з іншими університетами та підтримки держави, бібліотека організовує доступ до близько 100 міжнародних інформаційних баз даних. І саме цьому я шалено заздрю студентам, викладачам і науковцям за таку можливість.

Віддалений доступ до е-ресурсів організований через систему єдиної авторизації Shibboleth.   

Спільнота університету використовує тільки корпоративні е-скриньки, що забезпечує ідентифікацію користувача інституції і само по собі є правилом гарного тону академічної комунікації. 

АВТОМАТИЗОВАНА БІБЛІОТЕЧНО-ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА бібліотеки - національної розробки, фінансується державою, є частиною загальної єдиної мережі академічних бібліотек Австрії і підтримується централізовано. АБІС бібліотеки інтегрується з передплаченими ресурсами і дозволяє здійснювати єдиний пошук одночасно за передплаченими базами даних і по власним колекціям. Радію за колег і сумую сприводу української ситуації в цьому напрямку.

Лінцький університет має власний РЕПОЗИТАРІЙ. Тут, колеги нам не рівня. Їхня колекція нараховує близько 6 тис. документів (в нашому репозитарії понад 85 тис. академічних текстів). В останній лютневій 2022 версії рейтингу Transparent Ranking Webometrics репозитарій Лінцького університету - на 916 місці, ми - на 45 місці з 3 885 репозитаріїв світу.  

Фонд бібліотеки складає 1,25 млн. примірників.

Користувачі Лінцського університету, аналогічно нашим користувачам, замовляють книжки онлайн, віддалено за авторизацією користуються е-колекцією книжок. Звичайно, асортимент онлайн-послуг кожна бібліотека обирає і організовує відповідно до запитів власних користувачів.

АЛЕ Ж... В АРСЕНАЛІ НАШОЇ БІБЛІОТЕКИ НАБАГАТО БІЛЬШЕ ОНЛАЙН ПОСЛУГ ДЛЯ КОРИСТУВАЧІВ. 

Фізичні простори бібліотеки активно використовуються для навчання, викладання, різноманітних культурно-виховних заходів. 

На другому поверсі головної бібліотеки розташований навчальний центр - це цільний загальний простір по колу будівлі, пристосований для індивідуальної та групової роботи. Простір зонований лише прозорими скляними стінами, які забезпечують звукоізоляцію. Усі знаходяться разом, в одному приміщенні, але, тим часом, наодинці і не заважають один одному. Центр облаштований зручними меблями і виконаний у стриманих кольорах. Нічого зайвого, що відволікає від навчання. 

Звичайно, бібліотека має й проблеми. І їх вистачає... Про них Беріт розповіла мені за лаштунками...

Буду завершувати свою розповідь і скажу ДО ПОБАЧЕННЯ. 

 

P.S. Любі друзі, дозволю собі дати вам пораду: вивчайте іноземні мови, сумлінно навчайтеся, розширюйте власний кругозір.

Ці знання та навички, дійсно, інколи рятують життя!

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua