Дата публікації:
11 квітня 2022
Кількість переглядів:
446
Поділитися:

Останні декілька років популярність української мови набирала все більших обертів.

Що вже говорити про сьогодення... 

Більшість українців, які у повсякденному житті розмовляли російською мовою, почали говорити українською. І це не дивно. Не хочуть люди, щоб хоч щось могло їх пов’язувати з російськими нелюдами, які принесли з собою стільки горя.

Обирають українську не тільки прості громадяни, а й медійні особистості – соромно розмовляти мовою окупантів…

Пропонуємо вашій увазі декілька безкоштовних ресурсів для вивчення / вдосконалення української мови:

  1.   «Лайфхаки з української мови», або Українська мова для дорослих і школярів

Курс є спільною розробкою EdEra та Освіторії, який складається з 5 модулів. Це загалом 16 тем і тривалістю 5 тижнів (по 4 години на тиждень).

Лектор - Ігор Хворостяний, кандидат філологічних наук і вчитель української мови та літератури. Кожен урок супроводжується робочими аркушами із завданнями. Конспект писати не потрібно: за вас це вже зробили. Для тренування вимови пропонується чимало скоромовок. А для кращого запам’ятовування правил використано мнемонічні підказки. Тож навчатися буде цікаво.

  1.   «Є-Мова»: українська мова для початківців і не лише

Онлайн-платформа передусім орієнтована саме на українців, які розмовляють російською мовою. Спочатку потрібно зареєструватися і пройти тестування, що визначає рівень володіння українською. Відповідно до встановленого рівня учасник курсу отримує навчальні матеріали: відео, тексти, практичні заняття. Після проходження курсу можна отримати офіційний сертифікат із зазначенням рівня.

  1.   Експрес-уроки української від Олександра Авраменка

Ці уроки стали відомими після регулярної трансляції на «Сніданку з 1+1», де Олександр із задоволенням відповідає на непрості запитання глядачів, допомагає розібратися з нюансами слововжитку, боротися з русизмами у мові, запам’ятовувати наголоси та нові прислів’я і приказки, підбирати правильні закінчення та ще багато-багато іншого. Олександр Авраменко – викладач Київського університету ім. Бориса Грінченка та автор підручників з української мови.

  1.   Вправи для вивчення української мови від «Тренажера з правопису української мови»

Зручний ресурс для вивчення та засвоєння мови з великою кількістю завдань для самоперевірки. Усі правила супроводжуються відеоуроками, а також численними онлайн-вправами. Якщо у вас виникають складнощі з вибором правильного варіанту, можна натиснути кнопку «Підказка», і вам одразу запропонують відповідне правило. Кількість спроб необмежена. Крім того, постійно додаються нові завдання.

Мова - душа нації! Кожен має знати свою солов'їну!

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua