Дата публікації:
27 вересня 2021
Кількість переглядів:
406
Поділитися:

23 роки тому двоє студентів зі Стенфорда – Сергій Брін та Лоуренс Пейдж, оприлюднилии документ про запуск прототипу "широкомасштабної пошукової системи". Сьогодні це велика транснаціональна IT-корпорація Google.

Зібрали для тебе добірку 3х10 цікавих фактів про цю крутезну компанію.

Google & розвиток 

  1. Першим офісом компанії був гараж, а весь алгоритм пошукової системи зберігався на десяти 4-гігабайтних жорстких дисках.
  2. Зараз Google – найвідвідуваніший сайт в світі.
  3. Компанія Google отримала свою назву помилково. Її засновники неправильно написали слово "googol", що означає число зі ста нулями після одиниці.
  4. Перший накопичувальний пристрій, що використовувався в компанії Google, був зібраний з конструктора лего.
  5. Компанія є власником домену googlesucks.com (дослівно – «Google відстій»). Просто щоб ніхто інший не міг його купити.
  6. Як компанія Google нагадує про історичні та вагомі події? Створює дудли. Перший дудл був розроблений Пейджем і Бріном, коли вони збиралися відірватися на фестивалі Burning Man в 1998 році. Таким чином, вони хотіли нагадати користувачам, що відсутні на робочому місці - на випадок збою сервера. Сьогоднішній дудл – святкові пончики, торт та привітання з 23-річчям.
  7. Для того, щоб галявини біля офісу компанії зберігалися в акуратному вигляді, випасають кіз.
  8. Кожну хвилину Google обробляє 2 млн пошукових запитів. 16% запитів, які пошуковик обробляє в день, він бачить вперше.
  9. Google заробляє на рекламі 20 мільярдів доларів на рік - більше, ніж найбільші телевізійні американські канали CBS, NBC ABC і FOX разом узяті.
  10. Материнська компанія Google – Alphabet, – перебільшує 1 трильйон доларів ринкової капіталізації, і є четвертою в США, що перетнула цю відмітку.

 

Google & команда 

  1. Декілька років поспіль компанія Google утримує титул найпривабливішої для працевлаштування в США.
  2. При прийомі на роботу нових співробітників у Google не дивляться на диплом про закінчення навчального закладу і тому в компанії працює досить багато фахівців-самоучок, що не закінчили коледж.
  3. Корпоративний девіз – «Не будьте злими» («Do not be evil»). Ця фраза була обрана 2000 року невипадково, оскільки в Google дуже важливим вважають мир і спокій в колективі, уникнення конфліктів та повну об’єктивність в будь-якій ситуації.
  4. Жінка, яка здавала Пейджу і Брину той самий гараж в їх студентські роки, тепер є головою YouTube (Сьюзан Войчицькі).
  5. В Google знають відмінний спосіб утримати хороших співробітників. Якщо у людини тимчасово немає роботи, її відправляють у безстрокову відпустку, продовжуючи при цьому платити всю зарплату.
  6. Коли співробітники Google вмирають, компанія протягом 10 років виплачує їх подружжю половину зарплати померлих, а їх дітям щомісяця перераховує по 1000 доларів, поки їм не виповниться 19 років.
  7. В офісах Google співробітники можуть безкоштовно харчуватися, користуватися пральною машиною, посудомийною машиною, душем, телевізором і шафками. В офісі Google в Нью-Йорку є гірки, автомати для гри в Пакмана, стіна для скелелазіння і кімната Лего. І це тільки на одному поверсі!
  8. Співробітників компанії на роботу і з роботи безкоштовно доставляють на таксі, дальність поїздки в таких випадках абсолютно не має значення.
  9. Кожного нового співробітника усередині компанії називають нуглером (Noogler), а колишнього - ксуглером (Xoogler).
  10. Провідний розробник браузера Firefox зараз працює в команді Google Chrome.

 

Google & розваги, сервіси, наука

  1. У 2013 році пошуковик заснував компанію Calico, яка займається дослідженнями в області старіння. Мета компанії – перемогти старість. Ну що ж, сподіваємося, у неї вийде.
  2. Безкоштовні курси навчального центру ініціатив Новин Google – розвивайте свої знання та навички у сфері цифрової журналістики.
  3. Google Earth вміє не лише показувати вам прямокутник даху вашого будинку, але й робити такі чудові фото.
  4. Доісторичний Google – новий сервіс планетолога з Каліфорнії Ієна Вебстера. Інтерактивна карта сучасних міст, що показує, де був ваш дім 750 млн років тому.
  5. Розіграти колегу можна за допомогою запиту “Do a barrel roll”. Його треба ввести в поле пошуку і натиснути Enter. Спостерігайте за тим, що відбувається з пошукачем!
  6. У 2010 році на честь 30-річчя виходу гри Pac-Man в пошуковику з'явилася інтерактивна міні-гра для всіх користувачів. Щоб запустити її, введіть в полі пошуку слово Пакман. До речі, в Google можна зіграти онлайн і в знамениту Змійку, хрестики-нулики або розкласти пасьянс.
  7. Напишіть в полі пошуку What sound does a (назва тварини) make, щоб почути, які звуки видають зебра, кит, єнот і та інші тварини і птахи. Важливо: запити потрібно вводити англійською. А власники смартфонів зможуть розглянути 3D-моделі тварин за допомогою камери свого телефону. Коли ще у вашій кімнаті зможе виявитися справжній пінгвін?
  8. Коли переривається з'єднання з інтернетом, в браузері Google Chrome з'являється гра про пригоди 2D-динозавра Стіва. Щоб запустити гру, потрібно просто натиснути на «пробіл».

Насправді в Google приховано куди більше можливостей, ніж ми знаємо. Ми кожен день користуємося сервісами та продуктами компанії: онлайн-зустрічі, перегляд фільмів, пошта, аналітика, збереження інформації, завантаження, музика, фото, банки даних, купа розважальних та навчальних ресурсів і, звичайно, пошук! Але це – далеко не все, на що здатен Google.

Тож, ок, Google, шукай!

 

Джерело: Google-пошуковик у Інтренет.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua