Дата публікації:
25 червня 2021
Кількість переглядів:
594
Поділитися:

«Благо народу – вищий закон»
                                                                                       Цицерон

 

Кожного року, 28 червня, ми святкуємо День Конституції України. Саме цього дня, 1996 року, 25 років тому, Україна отримала свій Основний закон. Це стало важливим етапом українського державотворення. Ядром національної правової системи держави є саме Конституція.

Конституція України не виникла на порожньому місці. Перша кодифікація права на території українських земель відбулася ще за часів Давньої Русі (ХІ – ХІІІ століття).

А в 1710 році на зборах козацтва біля містечка Тягина була прийнята перша українська Конституція Пилипа Орлика. Чи був цей документ конституцією у сучасному розумінні або просто прогресивним документом того часу, історики мають різні думки з цього приводу, але Конституція Пилипа Орлика випередила свій час, адже перші Конституції в Європі з`явилися тільки 70 років потому.

Міжнародне співтовариство визнало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

А чи відомо вам скільки років писалася сучасна Конституція України? Чи існує мініатюрна Конституція і яка її вага? Про це та інші цікаві факти дивіться у нашому відео.

Вітаємо всіх українців з Днем Конституції та запрошуємо переглянути виставку книг "Конституція - оберіг нашої держави", що проходить на абонементі в Центральній бібліотеці (вул. Римського-Корсакова, 2, другий поверх).

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua