Дата публікації:
22 квітня 2021
Кількість переглядів:
4564
Поділитися:

Привіт, студенте! 26 квітня світ відзначає Міжнародний день інтелектуальної власносності. Саме в цей день ми б хотіли поговорити з тобою про те, як зважати на норми авторського права в курсовій чи кваліфікаційній та успішно пройти процедуру перевірки на плагіат.

Давайте розберемось чому ж робота студента може не пройти процедуру перевірки з першого разу та як цього уникнути.

# Плагіат
Часто, через брак часу, студенти припускаються помилок цитування і забувають оформити посилання на джерело. Також не поодинокими є випадки браку посилань на використані в роботі факти, ідеї, набори даних, програмні коди тощо. Не дивно, що такі роботи надміру перенасичені хоч і ненавмисним, але плагіатом.

# Надмірна кількість текстових збігів
Не рідко в роботах студентів спостерігаються компіляції фрагментів тексту з різних джерел. Навіть за відсутності плагіату (витримані усі правила оформлення цитувань), робота повертається на доопрацювання, адже така робота викликає сумніви щодо цінності і відсутності самостійності її автора.

# Навмисні маніпуляції з текстом
Станом на сьогодні, більшість ліцензійних програмних продуктів з перевірки робіт на унікальність, виявляють такі види шахрайства як заміна слів синононімами, зміна порядку слів, прихований текст, білі знаки, заміна літер алфавіту, додавання мікропробілу тощо.

Такі маніпуляції з текстом, як правило, є навмисними і використовуються з метою «обходу» систем перевірки, маскування несанкціонованих запозичень. За відсутності посилань такі роботи додатково інтерпретуються іще як і такі, які містять навмисний плагіат.

6 ГАРНИХ ПРАКТИК

1. Організуйте свій час
Написання дослідницької роботи вимагає набагато більше часу, ніж реферату. Заплануйте заздалегідь етапи та терміни написання роботи, адже прокрастинація та написання роботи «в останній момент» призводить до банальної неуважності та несвідомих помилок.

2. Упорядкуйте свої джерела
Будь-яке дослідження починається з пошуку, організації та документування інформації. Упорядкуйте та опишіть свої джерела так, щоб вам було зрозуміло де і як ви їх плануєте використати.

Сьогодні існує велика кількість інструментів для організації дослідницького проекту, наприклад Notion, Google Drive, One Drive.

І не забувайте про правило резервного копіювання на декількох носіях.

3. Помічайте цитати одразу
Вирізання та вставка тексту з різних джерел можуть створити умови для виникнення ненавмисного плагіату. Привчіть себе з самого початку написання робити нотатки звідки взята та чи інша цитата.

Використовуйте для цього вкладку «Посилання» у MS Word або спеціальні бібліографічні інструменти цитування Mendeley, EndNote, Zotero.

4. Дотримуйтесь правил цитування та оформлення посилань на роботи інших авторів.
Критеріями правильно оформленої роботи без ознак академічного плагіату є:

  • наявність посилань на прямі цитати, перефразовані або узагальнені ідеї та думки інших авторів, набори даних, інфографіки, частини програмних кодів тощо.
  • оформлення списку використаних джерел, який містить перелік усіх джерел, на які посилається автор у своїй роботі.

5. Уникайте надмірного цитування
Найкращою практикою запобігання надмірного цитування у роботі, є виклад своїми словами тексту оригіналу з побудовою власної структури речення.

Важливо: творчо опрацьовувати текст; переосмислювати інформацію; використовувати власні фрази та змінювати структуру тексту; зберігати баланс між цитованими джерелами і власними думками та ідеями; додавати власну інформацію та робити порівняння.

Подекуди перефразування зводиться до заміни слів на слова синоніми або до зміни порядку слів у реченні. Пам'ятайте, такі випадки можуть розглядатись науковим керівником як навмисні маніпуляції

6. Не вдавайтесь до шахрайства

  • Будьте чесними заради збереження власної репутації.
  • Пам’ятайте про добрі практики написання академічних текстів.
  • Не звертайтесь «за допомогою» до сторонніх осіб. Як правило, виконавці таких замовлень гарантують майже 100% оригінальність роботи досягаючи цього не зовсім чесним шляхом. Ось тільки ви про це дізнаєтесь уже під час перевірки на плагіат.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua