Дата публікації:
25 лютого 2021
Кількість переглядів:
910
Поділитися:

Усні твори людство сприймало на слух і передавало з покоління в покоління ще із сивої давнини.

Це було просто і зручно, не треба було навіть витрачати світло і чорнила, відволікатися від буденної роботи.

З часом, писемність набула популярності. Вона дозволила мінімізувати помилки при переповіданні історій, але усний формат розповіді нікуди не зник. Більше того, зараз він набирає неабияких обертів.

Люди, мозок яких постійно потребує нової інформації, а через шалений ритм життя часу на  традиційне читання паперових книг катастрофічно не вистачає, повертаються до звукового сприйняття інформації. Тому сьогодні так популярні аудіокниги – озвучені і записані на цифровий носій твори різних авторів.

Доведено, що їх прослуховування дарує значно більше емоцій, ніж, наприклад, перегляд фільмів чи серіалів.

Окрім того, аудіокниги можна слухати  будь-де – дорогою, у громадському транспорті, під час приготування їжі чи ранкової пробіжки. А ще, такі книги стають більш доступними для людей з вадами зору, дислексією чи іншими порушеннями, які унеможливлюють сприйняття друкованих видань.

Пропонуємо огляд сайтів з  безкоштовними  онлайн-бібліотеками аудіокниг українською мовою:

Онлайн бібліотека "Слухай" – містить понад сто творів прози і поезії українського авторства. Тексти озвучують відомі теле- та радіоведучі, музиканти, актори театру та кіно.

Аудіокниги українською – у вільному доступі література сучасних зарубіжних письменників українською мовою будь-якого жанру: детективи, драми, романи, пригоди.

"Sound Books" - платформа для прослуховування аудіокниг, оповідань та вистав, записаних як любителями, так і професіоналами.

Живи українською – портал цікавий жанровою різноманітністю – біографії відомих людей, історична та сучасна проза, література із саморозвитку. До кожного твору є невеличка рецензія.

Онлайн бібліотека "Ліхтар" – адаптована для людей, які повністю або частково втратили зір. Має підлаштований інтерфейс. Кожен крок на сайті озвучується при натисканні на текст чи переході на іншу сторінку.

Книги, що говорять – соціальний проєкт з однойменною назвою для дітей з вадами зору. Колекцію складають твори сучасної української літератури шкільної програми.

Для вивчення, або удосконалення англійської мови пропонуємо:

Аудіокниги англійською представляють літературу різних жанрів: романи, детективи, пригоди. Є один нюанс – не всі книги безкоштовні.

Відомі твори для всіх рівнів дозволять вчити англійську мову без зайвих зусиль.

Для молодшеньких:

Сайт українські народні аудіоказки має яскравий інтерфейс. Окрім казок, тут є дитячі вірші, прислів`я, пісні, ігри.

Дитячий портал "Пустунчик" містить декілька рубрик «Дитяче радіо» «Аудіотека», «Пісні»

Світ казок надзвичайно яскравий. Формат казки – відеоряд з музичним оформленням.

Обирайте аудіокнигу до душі собі і близьким. Насолоджуйтесь прослуховуванням.

І наостанок, хочемо додати, що як би там було, а лідируючі позиції серед любителів читання все ж таки займає традиційна паперова книга.

Бібліотека СумДУ має унікальні колекції книжкових видань, твори з мистецтва та класики. З радістю запрошуємо вас скористатися.

Більше інформації дивіться на нашому сайті.

https://library.sumdu.edu.ua/uk/

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua