Дата публікації:
11 січня 2021
Кількість переглядів:
610
Поділитися:

У 2011 році Ю. Ван був визнаний найпродуктивнішим науковцем в історії наукових публікацій – 3926 статей за рік. Все через те, що йому хибно приписали наукові праці інших авторів з тим же прізвищем.

Цей випадок, звичайно, є винятком, але проблема точної ідентифікації автора наукової роботи залишається актуальною і сьогодні.

Як не загубитися поміж 6 млн. науковців світу? Як досягти того, щоб колеги, видавці, дослідницькі установи і грантодавці могли швидко та однозначно знайти ваші, і лише ваші, наукові праці з-поміж праць інших вчених?

Допоможе в цьому система унікальних авторських ідентифікаторів та профілів науковців. Саме вона встановлює надійний зв'язок автора і його наукових творів, не зважаючи на зміну прізвища, неповне зазначення імен в публікаціях, різну транслітерацію, існування інших вчених з таким же прізвищем. І це ще не всі переваги. Авторські профілі – це:

  • точне вимірювання цитованості наукових робіт окремих дослідників;
  • покращення видимості та доступність публікацій автора в глобальній мережі;
  • спрощена обробка і зберігання даних в одному місці;
  • оцінка продуктивності і впливу досліджень конкретного автора.

До найпоширеніших сьогодні унікальних ідентифікаторів вчених відносяться ORCID, Researcher ID на Publons, Scopus, Google Scholar, ResearchGate. Деякі з них формуються автоматично при наявності хоча б однієї статті автора, проіндексованої наукометричною базою даних, інші – за допомогою спеціальних інструментів.

Створити, наповнити та підтримувати авторський профіль в актуальному стані вам допоможе інформація та ресурси розділу «Профілі дослідників» на сайті бібліотеки або безпосередня консультація співробітників бібліотеки.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua