Дата публікації:
06 листопада 2020
Кількість переглядів:
1339
Поділитися:

9 листопада  – День української писемності та мови, державне свято, мета якого згуртувати українців навколо рідного слова.

Мова – це не тільки засіб спілкування, але й історичний досвід і світогляд народу, його духовність та самобутня культура, національна  свідомість та величні традиції. Не дарма визначна українська поетеса Ліна Костенко пророкувала: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

За статистичними даними українською мовою у світі спілкується від 43 до 45 млн. людей.

А чи належиш до них ТИ?

Якщо так, то продовжуй збагачувати і вдосконалювати свою мову. Розширюй мовні горизонти, навчайся тонкощам її вживання, поповнюй словниковий запас, застосовуй синоніми, зрікайся русизмів.

Якщо ні – то приєднуйся і помножуй число прихильників! Вивчай і закохуйся в українську мову, бо вона друга у світі за мелодійністю, налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які сьогодні успішно розвиваються.

Зробити перехід на українську легким і приємним, розширити свої знання і додати можливостей можна користуючись зручними онлайн-ресурсами:

Офіційний сайт української мови – правила чинного правопису, пунктуації, правильних наголосів, синонімів, добірка підручників та словників, можливість отримати відповіді на питання.

Mova.info – лінгвістичний портал з підбіркою словників, онлайн-транслітерацією, можливістю перевірити текст на правопис та великою кількістю корисної інформації.

Словник української мови  – онлайн-версія першого в історії академічного тлумачного словника української мови у 11 томах.

МоваДНКнації –освітній проект для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови із цікавими вправами, диктантами та бібліотекою правил.

Тренажер з правопису української мови  – поєднує теоретичні положення і практичні вправи,  відеоуроки та онлайн-тести, постійно поповнюється новими завданнями.   

Словотвір – майданчик для перекладів запозичених слів. Утворюй нові слова та обговорюй з громадою. 

Є-мова – добірка курсів з вивчення та популяризації української мови, а також лекторії, практикумии, тести, літературно-мистецькї заходи.

Лайфхаки з української мови – онлайн-курс у формі корисних порад щодо опанування базовими теоретичними знаннями з української мови та навичками успішної мовної комунікації.

Mova – мобільний додаток доступний для безкоштовного завантаження. Мультигерой Лепетун пояснює правила українського правопису, вживання фразеологізмів та синонімів , розповідає, як позбутися русизмів. 

Не забувай і про інформаційні ресурси бібліотеки СумДУ, яка має велику колекцію українських мовознавчих видань: енциклопедій, словників, довідників, навчальної літератури та літературознавчих творів. Ти знайдеш і художню літературу на будь-який смак від класиків до сучасних українських авторів.

 

ВАЖЛИВО!

Традиційно до свята в Україні проводиться Диктант національної єдності. Його популярність щороку зростає, бо єднає усіх тих, хто любить і шанує рідну мову. В цьому році він буде ювілейним – ХХ.

Спецпроєкт, стартуватиме в ефірі Українського радіо та Радіо Культура о 9:00, ведучі в студії розкажуть історію диктанту й дадуть змогу всім охочим підготуватися до написання. Сам же радіодиктант почнеться о 9:15.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua