Дата публікації:
19 жовтня 2020
Кількість переглядів:
635
Поділитися:

Шановний студенте!

Освітній процес знову у розпалі. Тож, слід згадати про правила академічної доброчесності, які є запорукою твого якісного навчання та довіри до надбаних результатів, конкурентоспроможності на ринку праці та набуття гідної власної репутації.

Тим паче, 21 жовтня Україна вперше долучається до святкування Міжнародного дня академічної доброчесності.

Академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися всі учасники освітнього процесу.

Додержання практик академічної доброчесності базується на досить простих і зрозумілих людських цінностях: чесності, повазі, відповідальності, справедливості, прозорості, сміливості, довірі.

Дізнатися більше про академічну доброчесність та зрозуміти навіщо її потрібно дотримуватися тобі допоможуть навчальні курси від EdEra, ВУМ online чи Екзаменаріум СумДУ. Ти зорієнтуєшся щодо видів порушень доброчесності у навчанні та дізнаєшся про шляхи їх запобігання, отримаєш поради професіоналів, як здобути якісну освіту чесним шляхом.

Сумський державний університет підтримує тебе в цих прагненнях і має власний Кодекс академічної доброчесності та інші офіційні документи, які визначають основні моральні і правові норми академічної поведінки, регламентують права учасників освітнього процесу, а також передбачають академічну відповідальність за порушення норм Кодексу.

З питань написання наукового тексту, оформлення списків використаних джерел, застосування ліцензій відкритого доступу,  аналізу і візуалізації даних ти можешь звернутися до бібліотеки, яка проконсультує тебе і надасть допомогу. А ознайомитися з основними засадами академічної доброчесності, навичками академічного письма та публікації досліджень, питаннями авторського права ти зможешь самостійно, обравши розділ «Досліднику» на сайті бібліотеки.

Якщо ти отримав завдання написати наукову роботу – радимо переглянути серію навчальних відео «Короткі поради для студентів» від Проєкту SAIUP «Академічна доброчесність», які допоможуть тобі написати аргументативне есе, анотацію чи наукову статтю, здійснити огляд літератури, оформити тези до доповіді чи дипломної роботи.

У нагоді стануть поради фахівців:

Якщо ти використовуєш у свій роботі чужий текст – навчися його коректно цитувати і надавати посилання, бо сьогодні твою доброчесність стає все легше перевірити. Антиплагіатні системи постійно удосконалюються, все більше використовується штучний інтелект. Прикладом може бути система «Емма» розроблена компанією Unicheck.

Правильно оформлювати цитати і посилання на джерела інформації тобі допоможуть ресурси:

Звертайся також до генераторів швидкого цитування, які полегшать тобі процедуру оформлення списку використаних джерел.

Пам’ятай «Чесність починається з тебе»!

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua