Дата публікації:
23 вересня 2020
Кількість переглядів:
846
Поділитися:

Темпи і швидкість змін, які наразі відбуваються у світі, просто вражають! 

Щоб бути сучасним, конкурентоспроможним і успішним, потрібно вміти приймати виклики часу і швидко пристосовуватися до змін. У цьому допоможе вміння постійно перенавчатися та опрацьовувати значні обсяги інформації. 

Ми, твоя бібліотека, завжди поруч для того, щоб допомогти тобі розібратися у вирі інформації та забезпечити можливості для читання та навчання впродовж життя! Змінюється світ, змінюємося ми, змінюються наші простори, спектр наших сервісів та послуг. Навіть в умовах пандемії ми намагаємося бути корисними для наших користувачів як в офлайн, так і в онлайн форматах.

Традиційно, до Всеукраїнського дня бібліотек, ми підбиваємо підсумки своєї роботи. 

Вже декілька років поспіль збільшується кількість онлайн-користувачів бібліотечних ресурсів – Електронного каталогу, Репозитарію та сайту бібліотеки. У 2020 р. зазначеними ресурсами скористалися понад 55 тис. осіб. 

Найпопулярнішим серед користувачів залишається репозитарій, який тримає позицію лідера серед відкритих архівів України за рейтингом Webometrics. У грудні 2020 р. репозитарію СумДУ виповнюється 10 років. На сьогодні загальна кількість документів репозитарію сягнула 78 тис., переглядів і завантажень - близько 400 млн. Лідерами за кількістю завантажень є навчальні видання Медичного інституту. 

Ми вдячні усім викладачам, співробітникам та студентам СумДУ, які поширюють результати своїх досліджень у відкритому інституційному архіві. Окрема подяка нашому адміністратору – доценту кафедри комп’ютерних наук Сергію Петрову – за невтомну працю з удосконалення програмного забезпечення та сервісів репозитарію. Разом з вами ми прагнемо розвивати е-архів СумДУ і наповнювати його новими форматами документів – даними досліджень з подальшою реєстрацією у re3Data, інтеграцією з порталом OpenCourseWare СумДУ та з Національним репозитарієм академічних текстів

Крім інформаційних ресурсів бібліотеки, наші користувачі все активніше використовують передплачені міжнародні бази та ресурси тестового доступу, серед яких Scopus, Web of Science, Springer Nature, EBSCO, Wiley, Statista, MedOne, Coursera, Grammarly та ін. 

Не втрачають затребуваності у наших читачів і друковані навчальні та науково-популярні видання, які постійно оновлюються у фонді бібліотеки. Цей факт узгоджується з результатами міжнародного та всеукраїнського опитувань, згідно з якими близько 70% читачів обирають друковані книги, натомість менш як 30% віддають перевагу електронним виданням.

Відповідаючи на нові виклики змішаного формату освітнього процесу, бібліотека розвиває нові онлайн та офлайн сервіси. Наші користувачі можуть отримати онлайн консультації, замовити онлайн не лише книги, але і приміщення, організацію та супровід заходів. У новому навчальному році в бібліотеці облаштовано індивідуальні простори для проведення та запису онлайн лекцій.

Завдяки співпраці з Медіа-центром СумДУ та Організаційно-методичним центром технологій електронного навчання були створені ознайомчі відео про ресурси та сервіси бібліотеки.

 

 

 

 

 

 

 

Приходьте, користуйтеся, цікавтеся, читайте! Замовляйте нові сервіси та послуги! Завжди раді бути у пригоді кожному користувачу!

Ваша бібліотека!

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua