Дата події: 2022-06-22
Час події: 11-00
Цільова аудиторія: Викладачі / Науковці, Співробітники, Студенти, Школярі, Усі бажаючі
Місце проведення: Online
Тематика: Громадська / Соціальна діяльність, Навчання

 

Авторське право є інструментом власності кожної людини, права і ключовою галуззю права інтелектуальної власності; воно призначене захищати зовнішню форму вираження об'єкта (твір, малюнок, збірник, фотографія та інше), тобто їхнє «матеріальне втілення». Авторське право не може використовуватись для захисту абстрактних ідей, концепцій, фактів, стилів та технік, що можуть бути використані у творі.

Авторське право в Україні — одна з найбільш невизначених галузей права. Багато хто вільно використовує твори інших людей, навіть не замислюючись про те, що порушує закон. А дехто взагалі не знає цього закону. Інтернет-технології дозволяють завантажувати, зберігати та поширювати на необмежену кількість осіб різні види інформації, в тому числі і ті, які охороняються авторським правом. Проте, така «свобода висловлювання» може завдавати шкоди іншим правам людини, що є неприпустимим. Саме тому важливо знати правила, які охороняють твори та їх авторів від протиправних посягань з боку інших осіб.

Сьогодні порушення авторських прав є звичним явищем, особливо в інтернет-мережі. Тексти масово копіюються, зображення, графіка, музика, відеоматеріали можна легко використати як контент для будь-якого вебсайту. Погодьтеся, що абсолютно кожна картинка, текст або мелодія має автора, адже хтось їх створив. Отже, авторське право виникає з моменту створення і діє безстроково.

Завдання семінару: розібратись та пояснити користувачам, у яких випадках використання чужого авторського матеріалу буде допустимим та законним, а також яких правил слід дотримуватись, щоб мінімізувати ризики звинувачень в плагіаті або ж крадіжці об’єктів, автором яких ви не є.

Програма та доповідачі заходу:

  • Севостьянова Лариса Вікторівна, журналістка, фахівчиня у сфері Інтелектуальної власності, pr-менеджерка патентно-правової фірми "Пахаренко і партнери", фахівчиня Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством.

Тема: Авторське право в Україні. Що це та коли виникає? Авторське право vs інтернет: захист авторських прав у мережі. Академічна доброчесність педагога: проблеми реалізації та відповідальність.

  • Гуржій Анна Валеріївна, кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Київського національного торговельно-економічного університету. Фахівчиня у сфері Інтелектуальної власності, експертка з питань академічної доброчесності.

Тема: Правове регулювання академічної доброчесності та особливості її забезпечення. Інтелектуальна власність в науково-дослідній сфері. Академічна доброчесність для вчителя та учня.

  • Литвиненко Леся Анатоліївназасновниця проєкту «Всеосвіта», головна редакторка, експертка у створенні сучасних освітніх інформаційних інтернет-проєктів. Активно бере участь у публічній діяльності в галузі освіти дорослих на тему цифрової грамотності.

Тема: Як створювати контент у мережі, не порушуючи авторських прав інших.

 

Зареєструватися.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua