Дата події: 2022-05-26
Час події: 14-00
Цільова аудиторія: Викладачі / Науковці, Співробітники, Студенти, Усі бажаючі
Місце проведення: Online
Тематика: Навчання, Професійний розвиток
Локація: Zoom

 

Запрошуємо на дискусію щодо відкритих даних в умовах війни. 
 
Спільно з представниками та представницями стартапів, проєктів на основі відкритих даних, уряду, органів місцевого самоврядування ми спробуємо розібратись, що відбувається зі сферою відкритих даних в Україні зараз і чого очікувати.
 
Україна перша країна у світі із розвинутою сферою відкритих даних, яка зазнала повномасштабної агресії та бере участь у широкомасштабній війні. З 24 лютого був закритий Державний портал відкритих даних, місцеві портали, низкою державних органів накладені обмеження на оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних, спрощені процедури публічної звітності органами державної влади та місцевого самоврядування.
Публічність та підзвітність - основи демократії та вільного суспільства, який і дав силу Україні вистояти та протистояти російській агресії.
Відкриті дані - забезпечують підзвітність держави навіть у найскладніші часи, та запобігають зловживанням, які й приносять найбільшу шкоду. За останні роки відкриті дані стали основою для роботи журналістів, аналітиків, функціонування бізнесу.
Для підтримання сфери відкритих даних та забезпечення прозорості та підзвітності, навіть у складні часи суспільство та держава мають знаходити компроміс, який буде давати найбільший ефект із дотриманням прав, свобод та безпеки всіх.
Участь у дискусії візьмуть представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадські активісти, члени ініціативи OpenUp.
 
Місце проведення: Zoom https://us02web.zoom.us/j/89566325540
Передбачена трансляція на сторінці OpenUp.
 
Програма заходу:
14:00 - 14:15 - Як війна вплинула на відкриті дані в Україні. Денис Губашов, експерт у сфері відкритих даних.
14:15 - 14:30 - Відкриті дані у воєнний час: позиція уряду. Михайло Корнєєв, керівник експертної групи розвитку сфери відкритих даних Мінцифри.
14:30 - 15:00 - представники та представниці спільноти, органів місцевого самоврядування щодо впливу війни на сферу, ринок.
15:00 - 15:30 - Як захистити Україну і не втратити відкриті дані. Обговорення. 
 
Модератор: Надія Бабинська, спільнота OpenUp.
Захід організовано в рамках проєкту RAPID, що реалізується за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, а також у партнерстві з Американськими Радами та програмою Open World Ukraine.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua