Дата публікації:
16 листопада 2021
Кількість переглядів:
5318
Поділитися:

Сучасний світ ставить перед нами безліч викликів. Із ентузіазмом і відповідальністю ми готові вчитися та набувати нових навичок. Навіть порятунок світу не здається таким вже страшним, як публічний виступ.

Ти теж боїшся виступати? Не переймайся - це нормально. 

Відомі професійні оратори також хвилюються і не соромляться цього.

У цій публікації ми зібрали поради, які допоможуть зробити твій виступ вдалим, а от подолати свій страх все ж доведеться самостійно. 


 Дізнайся, хто твоя цільова аудиторія.

Твоя поведінка, манера подачі інформації та використання специфічної термінології буде залежити від того, хто перед тобою, школярі чи науковці.

 Добре підготуйся.

Ні для кого не секрет, що гарна підготовка в будь-якій справі - це завжди успіх. А представляти новий проєкт, захищати роботу чи просто подавати новий матеріал на занятті без досконалого знання своєї теми - неприпустимо. 

Готуйся і твоє хвилювання буде мінімальним.

 Storytelling тобі на допомогу.

Якою б нудною чи складною не була тема твого виступу, використовуй історії, особисті спостереження. Матеріал, у такому випадку, сприйматиметься легше і запам'ятається краще.

Не бійся жартувати. Так ти станеш ближчим до аудиторії і зможеш уникнути напруги, яка часто виникає між лектором і слухачами.

 Застосовуй візуальний супровід.

Презентація може стати гарним помічником у створенні унікального стилю і допоможе краще уявити сказане. 

  Тренуйся і ще раз тренуйся!

Відточити свою майстерність неможливо без практики і тренувань. Намагайся виступати частіше.

 Користуйся невербальною мовою тіла і голосом.

Аби зробити виступ динамічним і живим, додай рухи головою, руками, зроби декілька кроків. Тримай зоровий контакт з аудиторією. Радимо використати методику “грузинський тамада”, яка полягає в почерговому зоровому контакті з кожним слухачем. У розповіді лектор поступово “підливає” поглядом знову і знову. Присутнім здається, що розповідають саме кожному з них особисто. Таким чином тримається зацікавленість і увага впродовж усього виступу. Застосовувати цей метод краще з невеликою групою людей. 

Не нехтуй можливостями свого голосу: роби акценти на головному, трохи підвищуючи його. Також витримуй паузи для кращого осмислення інформації та виділення ключових моментів.

З-поміж усіх наведених порад, головними все ж залишаються - віра в себе і бажання вдосконалювати свої вміння. 

Тож навчайся та вір у себе! У тебе все вийде добре, ми впевнені в цьому.

Дізнайся більше про мистецтво виступу з нижченаведених книг.

Bezumtsi

“Стратегії і тактики спілкування. Як знайти спільну мову з кожним” Патріка Кінга. Вміння спілкуватися може кардинально змінити життя та стати запорукою успіху. Прості, але продумані й ефективні практики від провідного американського експерта в галузі комунікацій Патріка Кінга допоможуть порозумітися з друзями й колегами, заприязнитися з новими людьми, уникнути незручних ситуацій і захиститися від упередженої критики. А завдяки яскравим, дотепним прикладам та реальним історіям ця книжка стане вам чудовим співрозмовником і практичним посібником.

 

Bezumtsi

Підручник "Ораторське мистецтво" містить відомості з історії античного судового красномовства та періоду виникнення й розвитку судової риторики в українському судочинстві; мудрі й оригінальні поради античних і слов'янських ораторів щодо опанування тонкощами ораторського мистецтва. Наголошується на правових, етичних, психологічних, логічних, мовно-мовленнєвих аспектах, що є невід’ємними якостями сучасних ораторів.

 

 

Bezumtsi

Книга “Ораторське мистецтво: постановка голосу й мовлення” містить теоретичний і практичний навчальний матеріал необхідний для постановки дихання, голосу, артикуляції, дикції, орфоепії та інших чинників усного мовлення. Приділяється увага інтонаційній складовій мовлення оратора. Представлено авторську методику постановки голосу й мовлення, а також цілу низку вправ, в яких широко використовуються пісенні, поетичні, інформаційні, аналітичні, художньо-публіцистичні та сатиричні тексти.

     

Bezumtsi

“Як розмовляти будь з ким, будь-коли і будь-де. Секрети успішного спілкування” захоплює з першої сторінки, бо читаєш і віриш авторові, який за роки своєї журналістської кар'єри провів понад 60 тисяч інтерв'ю. Його співрозмовниками на мегапопулярному ток-шоу «Ларрі Кінг наживо» були Білл Клінтон, Дональд Трамп, Френк Сінатра, Арнольд Шварценеґґер та інші знаменитості світового масштабу. А у своїй книжці відомий телеведучий розкриває секрети власних успіхів і дає професійні поради на всі випадки життя

  

Bezumtsi

Книжка «Wow-виступ по-українськи» є синтезом із продовження традицій красномовства, основу яким було покладено ще в Стародавній Греції, й використання передових досягнень новітніх технологій. Розгорнувши цю книжку, ви неодмінно звернете увагу на QR-коди, вміло розміщені на полях. Тепер ви маєте можливість не тільки читати про виступи, а й дивитися їх, використовуючи лише книжку та смартфон. Майбутнє — уже сьогодні!

 

 

Bezumtsi

“Говори та показуй. Мистецтво створення надзвичайної презентації”.Потрібно зробити презентацію? Не знаєте, з чого почати? Вагаєтеся, чи побачать вашу ідею такою, якою її бачите ви? Відчуваєте страх перед аудиторією? Тоді до вашої уваги — повний курс майстерності створення цікавих і — головне — вдалих презентацій. Експерт із візуальної комунікації з більш ніж двадцятирічним досвідом Ден Роум переконає, що створювати вдалі презентації просто.

 

Bezumtsi

“Слова, що лунають крізь час. Найважливіші промови в історії людства, які змінили наш світ”. У книзі зібрані п'ятдесят найважливіших промов усіх часів: їх контекст, історія та сенс для нашого світу. До видання увійшли промови Мойсея, Ісуса, Мухаммеда, Цицерона, Перікла, Кромвеля, Вашингтона, Папи Урбана II, Джона Вінтропа, Кеннеді, Імператора Хірохіто, Барбари Джордан, Хошиміна, Хрущова, Робесп'єра, Патріка Генрі, королеви Єлизавети I, Рейгана, Мандели, Черчилля, Барака Обами та багатьох інших.

 

Bezumtsi

“Мова рухів тіла”. Алан і Барбара Пізи, експерти в галузі комунікації, дослідники мови рухів тіла й автори багатьох всесвітньо відомих бестселерів, навчать вас читати думки, а, отже, передбачати наміри оточуючих по їхнім жестам, міміці та позам. Здобуті у цій книзі знання та навички допомагатимуть вам за будь-яких обставин почуватися впевнено і невимушено, оскільки ви знатимете, що насправді думають чи мають на меті ваші співрозмовники. Вивчайте мову рухів тіла, і ви неодмінно досягнете успіху.

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua