Дата публікації:
27 квітня 2021
Кількість переглядів:
12754
Поділитися:

Привіт. Чи знаєш ти що таке індекс УДК та навіщо він потрібний? Хвилинку терпіння і я тобі все розповім.

УДК (Універсальна десяткова класифікація) — це міжнародна багатомовна класифікаційна система, що об'єднує всі галузі знань в єдиній універсальній структурі з загальною десятковою ієрархією.

Таблиці УДК призначені для систематизації документів та пошуку інформації за  галузями знань у бібліотеках, видавництвах, інформаційних центрах тощо. Їх основне завдання — максимально точно відобразити зміст видання та забезпечити в подальшому його швидкий та легкий пошук не лише в Україні, а й у світі (але лише за умови, що індекс визначено правильно).

УДК використовують понад 130 країн світу. В її основі лежить принцип десяткових дробів. Індекси УДК побудовані так, що кожна наступна цифра, що приєднується до індексу, не змінює попереднє значення, а лише уточнює, визначаючи більш конкретне поняття.

Хочеш розібратися в кухні кодування та самостійно визначити індекс УДК для своєї наукової роботи.

Таблиці УДК поділяються на основні та допоміжні, крім того, до УДК належать алфавітно-предметний покажчик, методичні вказівки до багатьох розділів, а також знаки, за допомогою яких здійснюється побудова індексу.

Основна таблиця відповідно до десяткової системи відображає всю сукупність знань, яка розділена на десять основних класів:

групує матеріали з питань організації наукової роботи, науково-технічної інформації, писемності, інформаційних технологій, бібліографії й бібліотечної справи, журналістики тощо.

групує матеріалb з історії філософії, категорій і методів філософії, філософських систем і концепцій; матеріали з психології загальної та окремих видів діяльності. Крім того, у класі 1 розміщено літературу з питань окультизму (алхімії, магії, астрології, гороскопів, спіритизму тощо).

містить документи з питань теорії релігії, релігійної практики окремих релігій та релігійних систем, від доісторичних до сучасних.

слугує для групування матеріалів з теорії та методології суспільних наук, статистики, демографії, соціології, політики, економіки, права, державного адміністративного управління, військової справи, соціальної допомоги та страхування, освіти та етнографії тощо.

відображає науки, об’єктом дослідження яких є природа, з метою подальшого практичного використання результатів цих досліджень. Висвітлюються питання теоретичного характеру, дослідження загальних законів математики, фізики, хімії, біології тощо.

відображає питання технології різних галузей промисловості, виробничі процеси, конструкцію обладнання, роботу транспорту і транспортних засобів, сільське господарство.

містить матеріали з питань археології, географічних та історичних наук.

Допоміжні таблиці: призначені для відтворення понять, які є загальними для всіх або багатьох розділів (загальні визначники) або для відображення спеціальних визначників, які застосовуються лише в одному розділі.

Чи все тобі зрозуміло? Давай підіб’ємо підсумки.

Індекси бувають прості та складні. Останні містять інформацію про приналежність наукової роботи до конкретної галузі наук. Індекс УДК призначений для швидкого пошуку бібліографічної інформації про наукові роботи.. Використання Україною Універсальної десяткової класифікації забезпечує сумісність бібліографічних баз даних нашої країни з базами інших країн і її входження таким чином у міжнародну спільноту.

Саме тому, велике значення має правильність визначення індексу УДК.

Потрібна допомога онлайн чи оф-лайн з визначенням індексу УДК, звертайся до бібліотеки та отримуй достовірно вірний індекс УДК для своїх наукових робіт.

 

 

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua