Дата публікації:
20 січня 2021
Кількість переглядів:
2273
Поділитися:

Що являє собою поняття «наука»? Які в неї цілі? Навіщо публікуватися у міжнародних виданнях? Як вправно писати якісні та досконалі академічні тексти? Які мовні та стилістичні особливості слід враховувати? Як правильно організувати наукову роботу студентів і аспірантів?

Відповіді на ці питання та багато інших аспектів висвітлені у навчальному посібнику «Наукове писемне мовлення у вищій школі (практичні поради)» викладачки кафедри іноземних мов ННІ БТ СумДУ М. Сушко-Безденежних (у співавторстві з науковою співробітницею Німецько-Українського факультету машинобудування Магдебурзького університету імені Отто фон Ґюріке А. Ланге).

«Наука – справа складна, але ж гарна!» – на думку авторів підручника, саме такими словами можна коротко передати зміст посібника.

Важливим критерієм оцінки наукової діяльності здобувачів наукових ступенів є наявність публікацій у міжнародних виданнях, що індексуються у базах даних Scopus та Web of Science. Самого лише володіння іноземною мовою недостатньо, щоб без проблем писати наукові тексти та публікуватися. І справа тут не в міжрядкових інтервалах та інших формальностях, а в принципах побудови наукового тексту, у нюансах мовного оформлення. Якщо у дослідника немає умінь і навичок написання наукових текстів, то можна з упевненістю сказати, що досягнення і самореалізація такого вченого будуть мінімальними.

У даному виданні Ви дізнаєтеся про принципи наукової роботи в Україні та Німеччині, критерії вибору теми наукової роботи, методи пошуку та опрацювання літератури, запобігання плагіату, правила цитування та оформлення списку використаної літератури, сучасні тенденції наукового стилю мовлення, процедуру підготовки наукових статей для іноземних видань і заявок для участі в зарубіжних наукових конференціях, корисні комп’ютерні лайфхаки.

Навчальний посібник містить поради щодо організації наукових досліджень, взяті з німецькомовних джерел (університетських сайтів, інтернет-порталів та підручників з академічного письма). Прийняті в Німеччині правила організації наукових досліджень та вимоги до якісного наукового тексту, описані у посібнику, відбивають загальні світові тенденції.

Володіння навичками академічного письма є одним із пріоритетних для сучасного дослідника. Для здобувачів освіти важливо вміти креативно мислити, знаходити найкращі варіанти вирішення складних ситуацій, чітко висловлювати власні ідеї, представляти результати своєї творчої праці у формі академічних текстів. Як писав відомий американський фізик Уілсон Мізнер: “Я знав безліч людей, які мали величезні знання й не мали жодної власної думки”. Треба завжди робити сміливі кроки до змін.

Ознайомитися з друкованою версією навчального посібника Ви зможете одразу після закінчення дії карантинних обмежень у к. 212 (ІІ поверх). Якщо бажаєте ознайомитися з виданням уже зараз?! Скористайтеся е-версією в е-каталозі бібліотеки.

Дізнатися більше про академічне письмо, написання наукового тексту, цитування та посилання, запобігання плагіату, аспекти написання наукової статті, мовні ресурси для удосконалення тексту, підбір журналу для публікації Ви можете на сайті бібліотеки у розділі Досліднику.

Бібліотека Сумського державного університету
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

  +38 (0542) 68-79-29
  [email protected]

У разі використання матеріалів із сайту Бібліотеки СумДУ посилання на ресурс обов’язкове!

library.sumdu.edu.ua